Quantcast
România are liber de la UE să ridice restricțiile – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

România are liber de la UE să ridice restricțiile

Consiliul European și Comisia Europeană au dat liber țărilor din UE, inclusiv României, să ridice măsurile de restricție luate în contextul pandemiei relateaza, national.ro

Singura decizie care se va lua la nivel european este cea legată de transportul aerian intracomunitar, în rest statele își pot relua activitățile în toate domeniile.

Citeste si: America nu va finanța vaccinul OMS! Trump, război total cu Big Pharma

Restricțiile din România ar trebui ridicate în totalitate după data de 15 mai. Organismele de conducere ale Uniunii Europene au dat mână liberă țărilor să decidă revenirea la normalitate, singura restricție rămasă la nivelul UE fiind cea pentru transporturile aeriene, unde se caută soluții și se discută despre data la care se va da drumul la zboruri.

Președintele Iohannis pare să fi lipsit de la momentele în care s-au luat aceste decizii, având în vedere că anunțul despre relaxarea restricțiilor după încetarea stării de urgență s-a dovedit a fi un anunț despre faptul că nu va fi nicio relaxare importantă.

”Foarte puține lucruri mai depind de decizii unitare la nivel de Uniune Europeană, iar una dintre ele este transportul aerian și conexiunile transfrontaliere. Deciziile se iau acum la nivelul fiecărei țări.

În ce privește turismul, 15 state din UE au dat deja drumul parțial, iar altele vor da din 11 mai. Transportul feroviar și cel rutier în Uniunea Europeană sunt deja funcționale între țările UE, nu sunt granițe închise decât cu țările terțe. În Germania, acum, totul este deschis, de la parcuri, piețe, magazinele până la 100 de metri suprafață, iar firmele nu au fost niciodată închise. Deci doar stadioanele și mall-urile au rămas închise acolo.

Acum, în Uniunea Europeană, fiecare țară se bucură dacă alta este mai înceată decât ea și poate, astfel, să ia mai mulți bani. Dacă nu ne grăbim, nu o să mai luăm nimic, nici din banii alocați pentru IMM-uri”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Interzicerea circulației între localități blochează totul

Fără ridicarea restricțiilor de circulație în afara localităților nicio activitate economică nu va funcționa cum trebuie, atrage atenția europarlamentarul Maria Grapini.

”Ieri am auzit poziția unor hotelieri, care au spus că vor decide să nu mai deschidă deloc, pentru că dacă nu deschid la început de sezon nu își mai pot acoperi cheltuielile. Lucrurile sunt legate, nu poți deschide hotelurile și să ții închise terasele, restaurantele și cafenelele.

În alte țări s-au deschis toate acestea. În Belgia, unul dintre cele mai afectate de coronavirus, se vor deschide toate din 11 mai. Cele mai mari pierderi le-a înregistrat industria prelucrătoare, pe locul doi situându-se turismul.

Este deja târziu, în 10 zile, hotelierii trebuie să știe ce să facă. La rândul lor, ar trebui să știe și turiștii, dacă își pot face sau nu rezervări. Îmi pun oamenii întrebări, punând problema că, odată ce se termină starea de urgență, nu poți să mai interzici nimic decât dacă faci o lege sau o ordonanță. Ar trebui să se dea un act normativ că nu am voie să părăsesc localitatea, că trebuie să porți masca.

Guvernul nu a explicat ce se întâmplă cu mobilitatea după 15 mai, pentru activitățile nu se pot desfășura decât dacă este foarte bine definită mobilitatea cetățenilor.

Una a zis Iohannis, alta a zis Vela și alta a zis Orban, nimeni nu știe ce să înțeleagă. Cei din conducerea asociațiilor de turism au spus că nu au fost ajutați în niciun fel și faptul că se pot împrumuta cu dobândă zero nu-i ajută cu nimic atâta timp cât se menține activitatea blocată. Și totul pleacă de la mobilitate, care trebuie definită foarte bine intern, pentru că nu s-a dat drumul nici la cursele aeriene interne.

Cum se duc turiștii din Timișoara la Constanța, de exemplu? Între statele membre, România este cu un grad de risc mai mic, alături de Bulgaria, și am fi avut ocazia să atragem mai mulți turiști, pentru că este o țară mai sigură din punctul de vedere al efectelor pandemiei. Noi însă nu am fructificat această ocazie.

Citeste si: VIDEO EXCLISIV: Adevărul din spatele virusului COVID-19

Dacă nu definești mobilitatea pe toate tipurile de transport, aerian, feroviar și rutier, nu se rezolvă nimic. Nu îți impune nimeni de la Uniunea Europeană cum să meargă avioanele în România, cu regulile de securitate care s-au aplicat și în alte țări.

Erau aproape 20 de curse pe săptămână București-Timișoara, cu avioanele pline. Fără permisiunea de a circula liber, nicio activitate nu va funcționa în România”, ne-a mai precizat europarlamentarul Maria Grapini.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply