Quantcast
Şantierul catedralei Notre-Dame din Paris s-a redeschis – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Şantierul catedralei Notre-Dame din Paris s-a redeschis

Muncitorii francezi au revenit luni pe şantierul catedralei Notre-Dame din Paris şi au redemarat lucrările de reconstrucţie a celebrului edificiu religios, devastat de un incendiu în aprilie 2019, care au fost întrerupte timp de o lună şi jumătate din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters, via agerpres.ro

Flăcările au cuprins celebra catedrală gotică de pe malurile Senei, veche de 850 de ani, pe 15 aprilie 2019. Incendiul a distrus fleşa şi acoperişul clădirii şi, potrivit oficialilor francezi, dacă ar fi durat doar cu 30 de minute mai mult, ar fi distrus catedrala în întregime.

Citește și : AFRICA: Vaccinul promovat de Bill Gates a omorât mai mulți copii decât boala pe care încearcă s-o vindece

Preşedintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit în cinci ani, însă lucrările au avansat până acum într-un ritm lent. Întârzierile au fost cauzate de o emisie de gaze toxice în urma incendiului, de furtunile din timpul iernii şi, apoi, de pandemia de COVID-19 care a dus la închiderea şantierului în luna martie.

Monseniorul Patrick Chauvet, rectorul catedralei, a spus că lucrările demarate luni doresc transformarea şantierului într-un spaţiu de lucru care respectă normele de distanţare socială, pentru ca reconstrucţia propriu-zisă să poată fi apoi reluată. De asemenea, duşurile muncitorilor vor fi modificate, iar cabinele de schimbare vor fi adaptate pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.

„E adevărat că am pierdut o lună şi jumătate”, a declarat el pentru Reuters Television. Însă proiectul se încadrează în termenul de cinci ani anunţat de preşedintele Macron, a precizat prelatul francez.

„Nu înseamnă că toate operaţiunile de restaurare vor fi finalizate, ci înseamnă că vom putea să intrăm din nou în catedrală”, a precizat Patrick Chauvet.

Citește și: COVID-19: Cifre umflate special pentru a crea PANICA

El a mai spus că primele operaţiuni, odată ce lucrările vor fi pe deplin reluate, vor consta în îndepărtarea schelelor metalice topite în urma incendiului şi care s-au lipit de structura catedralei.

„După ce ele vor fi îndepărtate, putem să spunem că faza de asigurare a normelor de siguranţă din clădire va fi finalizată”, a precizat prelatul francez.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply