Quantcast
Scade prezenţa creştină in Orientul Mijlociu – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Scade prezenţa creştină in Orientul Mijlociu

Din Irak în Siria, trecând prin pământul sfânt, din cei în ce mai mulţi membri ai comunităţii creştine emigrează, sub efectul instabilităţii şi al islamismului radical. În sudul irakian ori mai în nord, în Bagdad şi Mosul, la Damasc, Ierusalim ori în Cairo, prezenţa creştină în Orientul Mijlociu nu încetează să tot scadă.

În Bassora, al doilea oraş irakian, după Bagdad, au mai rămas 2.000 de creştini. În urmă cu 15 ani erau 20.000, după cum explică arhiepiscopul din oraş.

Citeste si: OMS nu mai sunt credibili de multa vreme: Anunț privind testele cu hidroxiclorochină

Două mii de creştini risipiţi printre trei milioane de locuitori ai acestui oraş. Prezenţa creştină se reduce treptat. În fosta Mesopotamie, statisticile sunt şi mai alarmante, scrie Le Figaro. În al-Amarrah, la doar 150 de km mai la nord, de-a lungul frontierei iraniene, mai există o singură biserică şi 12 familii de creştini, după cum explică preotul Jajou. Acesta ar vrea să închidă biserica şi să se transfere la Bassora căci fiind într-un număr aşa de mic, trebuie să înfrunte extremismul local.

Dacă în 2003 în Irak erau undeva la 1,5 milioane de creştini, acum mai sunt doar 300.000. Plecări cauzate de instabilitatea cronică, creşterea islamismului radical şi a deselor atentate în care sunt vizaţi creştinii. A fost cazul în 2010 când mai bine de 50 de civili şi 2 preoţi au murit în atacul ce a vizat catedrala catolică Notre Dame din Bagdad.  

Insecuritatea îi împinge pe creştini la exil. Se întâmplă şi în Betleem în Cisiordania ori în Alep în Siria.

Creştinii din Siria reprezentau 15 % din populaţie în anii 1900, 3 milioane de persoane pentru ca la începutul războiului, în 2011, să mai fie 10%.

Violenţa cotidiană influenţează practica religioasă, susţine arhiepiscopul din Bassora.

La Betleem, numeroşi comercianţi creştini şi-au închis magazinele pentru a se exila în Europa, Statele Unite, America Latină ori Australia.

Israelienii au înălţat un zid de separare, înalt de 8 metri, pictat, ca manifest, de celebrul artist britanic Banksy.  

Creştinii sunt tot mai puţini în rândul populaţiei palestiniene din Cisiordania iar Betleem nu face excepţie. Nu sunt mai mult de 11.000 în oraşul de naştere a lui Iisus. În anii ’50, creştinii reprezentau 85% din populaţia din Betleem. Acum, numărul lor a scăzut foarte mult- undeva la 15%, conform datelor municipalităţii. Unii susţin că nu se simt în siguranţă şi că nu le pot oferi un viitor copiilor lor motiv pentru care emigrează. 

În schimb, pelerini creştini continuă să vină, în special în Betleem şi Ierusalim. În primul semestru din 2019, locurile sfinte din Cisiordania au fost vizitate de aproape 2 milioane de credincioşi, cu 17%  mult decât în 2018.  

Conflictul dintre Autoritatea Palestiniană – care controlează o parte a Cisiordaniei şi Hamas, care administrează din 2007 Gaza, nu a făcut altceva decât să agraveze obstacolele puse de Israel pentru deplasările între cele două teritorii palestiniene. 

Pentru acest an, 900 de cereri au fost depuse pentru a fi obţinut permisul de trecere pe perioada Crăciunului către Betleem. Iniţial toate au fost refuzate iar cu 48 de ore înainte de ajunul Crăciunului, autorităţile israeliene anunţau că vor studia totuşi fiecare caz în parte. 

Arhiepiscopul catolic din Ierusalim a calificat decizia israeliană drept o «ruşine».

Imediat după anunţul interdicţiei, celebrul artist britanic Banksy a realizat în oraşul de naştere a lui Iisus, “Cicatricea din Betleem” o lucrare în care este reprezentată scena naşterii pruncului Iisus  iar pe fundal este o replică a zidului ce desparte Betleem de Israel.

Zidul apare în lucrare ca fiind găurit de un obuz şi totuşi, mesaje de pace şi iubire pot fi observate pe zid. Pentru a înţelege mesajul operei, locul în care este amplasată este esenţial: la intrarea în hotelul Walled-off deschis de Banksy în 2017, în Betleem. 

Citeste si: Sir Richard Dearlove: „CORONAVIRUS a fost creat de chinezi în laborator şi scăpat accidental”

Ferestrele camerelor de hotel aproape că ating zidul de separaţie înălţat de Israel. În 2004, Curtea Internaţională de Justiţie a decis că zidul este ilegal căci privează palestinienii de libertatea lor de mişcare.

Este “zidul ruşinii pentru toţi cei care susţin ocupaţia ilegal”, potrivit directorului de hotel. Banksy a pictat chiar el acest zid, în urmă cu zece ani deja.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply