Scandal si cutite aduse la sfintit la racla Sf. Parascheva: “Ce faci doamna, pui scaunul pe Sfanta?” – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri interneVideo

Scandal si cutite aduse la sfintit la racla Sf. Parascheva: “Ce faci doamna, pui scaunul pe Sfanta?”

Asculta informatia

Mare sarbatoare la Iasi, de hramul Cuvioasei Parascheva: mii de oameni s-au inchinat la racla sfintei si au participat apoi la praznic, cu multumirea ca ziua acestei aparatoare a celor sarmani s-a nimerit duminica.Necajiti, bolnavi si adesea foarte singuri in necazurile lor, multi crestini au venit la cel mai important pelerinaj din tara, cu nadejdea ca vor primi putere si vindecare in trupuri, pace si credinta in suflete.

Pe un frig patrunzator si un vant rece, istoviti de orele lungi de stat la coada, cu totii au reusit sa transforme capitala Moldovei intr-o cetate a sperantei si a rugaciunii.

Mii de suflete au urmarit slujba de hram, tinuta de Patriarhul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dar si de alti preoti de seama din Cehia si Ucraina.

Desi n-au fost mai mult de 12 grade Celsius si a plouat mocaneste, oamenii au incercat sa reziste eroic toata liturghia.

“Nu ma siliti, va rog frumos! Doamna, dar sunt o gramada de oameni. Doamna, dar puneti scaunul pe Sfanta?! Dati pe langa racla. Doamne, unde s-a mai pomenit asa ceva sa pui scaunul pe Sfanta!”, a strigat o femeie.

“Nu ma mira, aseara au pus si o pereche de chiloti, au pus si cutite”, a mai declarat o femeie prezenta la racla sfanta.

Unii s-au aratat smeriti si rabdatori, altii au dat in clocot tocmai in fata raclei.

Cineva a stirnit protestele multimii cand a vrut sa-i fie sfintit scaunasul pliant pe care a stat la coada.

Multi desi oameni in varsta sau macinati de boala, spun ca au tinut post aspru inaintea sarbatorii, iar acum au ajuns la capatul puterilor.

Numai in ultimele 24 de ore, peste o suta de persoane avut nevoie de ajutorul echipajelor de la Smurd, Ambulanta sau Crucea Rosie.

In popor se spune ca daca astazi, chiar in ziua de hram, te inchini Cuvioasei cu suflet curat, rugaciunile iti sunt ascultate.

Dupa slujba, lumea s-a inghesuit la praznic: 60.000 de sarmale si 1.000 de litri de vin si bere le-au mers drept la inima crestinilor.

Ca si la alte sarbatori, politicienii au tinut sa fie vazuti. Duminica s-au aratat premierul Victor Ponta,liberalul Varujan Vosganian, actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Adronescu, dar si fostul ministruCristian Adomnitei, in prezent presedinte al Consiliului Judetean Iasi.

Dupa ce sambata a plouat fara intrerupere, frigul i-a doborat pe multi dintre credinciosi. Unii au lesinat si au fost scosi pe brate din multime.

Cativa chiar au ajuns la spital, pentru ca medicii din corturile de prim ajutor au considerat ca sunt prea istoviti ca sa mai indure alte ore de asteptare, la o coada de peste 5 km.

Pelerinii care au simtit ca nu ii mai tin picioarele s-au refugiat pe bancute. Insa cei mai multi au strans din dinti, hotarati sa nu dezerteze chiar inainte de punctul culminant al sarbatorii.

Desi rupta de oboseala, o doamna si-a regasit suflul si darzenia in fata unui jandarm care a refuzat sa o primeasca inapoi la coada, dupa ce ea si-a tras sufletul putin.

Cel mai fericit moment era, fara indoiala, cel in care pelerinii ajungeau in sfarsit sa se inchine la racla sfanta.

Dar nu puteau zabovi prea mult, pentru ca jandarmii, vazand atata omenire la coada, ii tot zoreau pe cei ajungi la capataiul cuvioasei.

Racla Sfintei Parascheva o sa ramana in curtea catedralei pana luni seara.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close