Stiri externe

Scandalul pilula: Obama, acuzat că atacă libertatea religioasă

„Un atac fără echivoc împotriva libertății religioase”, „un afront a tot ceea ce apărăm noi ca americani”, o lege care „pătează” prevederile constituționale și „o distrugere sistematică a libertății religioase”. Când vine vorba de acuze împotriva președintelui Obama, republicanii nu se zgârcesc. Iar când în centru este legislația privind contracepția, un subiect fierbinte și pentru biserici, scandalul nu poate decât să se inflameze.

birthcontrolxlarge_400Reglementarea cu pricina, care va intra în vigoare în 18 luni, prevede ca toate planurile de asigurare oferite de angajatori trebuie să cuprindă și gratuitatea pentru mijloacele contraceptive pentru femei. Legea se aplică și în cazul universităților, spitalelor și organizațiilor afiliate religios. Din acest motiv, nu doar republicanii sunt cei care se pronunță împotrivă, ci și liderii religioși.

Într-un discurs recent susținut în Congresul american, preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner a criticat această nouă reglementare, acuzând că ar „constitui un atac fără echivoc împotriva libertăţii religioase din Statele Unite”.

Preşedintele a fost acuzat și că „pătează” prevederile constituţionale privind libertatea religioasă, senatorul republican John Thune evocând „o distrugere sistematică a libertăţii religioase”.

Senatoarea Kelly Ayotte a declarat într-o conferință de presă că această problemă nu ţine de „drepturile femeilor, ci de libertatea religioasă” în general. „Este un afront împotriva a tot ceea ce apărăm noi ca americani”, a subliniat ea.

Citește și:  Masacru într-o comunitate religioasă din Mexic. Șase copii au fost asasinați

Și reprezentanții cultelor religioase au luat poziție față de această reglementare. Vocea cea mai sonoră a fost cea a episcopilor catolici americani. Aceștia au solicitat preoților să citească de la amvoane scrisori pastorale în care să critice noua lege privind serviciile de sănătate.

Mai mult chiar, lunea trecută (6 februarie), Conferința Episcopilor Catolici a emis o listă intitulată „Șase lucruri pe care trebuie să le știe oricine despre Legea Sănătății.”

Poziției conducătorilor catolici e de înțeles, ținând cont de faptul că poziția conservatoare a Bisericii nu se bucură de acceptul larg al credicioșilor. Cei mai mulți americani cred că legea privind contracepția este benefică.

Însă un raport emis de Institutul american de Cercetare în Domeniul Religiei Publice susține că predispoziția catolicilor americani de a accepta noua reglementare este chiar mai puternică decât a celorlalți americani (52% față de 49%). Procentul scade însă dacă sondajul se restrânge doar la catolicii cu drept de vot. Circa 45% dintre aceștia s-au declarat în favoarea reglementării, iar 52% împotrivă.

Nici evanghelicii americani nu sunt mulțumiți de legea privind contracepția. Asociația Națională a Evanghelicilor din SUA a menționat că membrii săi sunt „profund dezamăgiți” de decizia anunțată vineri de Casa Albă. Libertatea de conștiință e un „dar sacru din partea lui Dumnezeu, nu este un grant din partea statului (…) niciun guvern nu are dreptul să își forțeze cetățenii să își violeze conștiința,” a declarat vicepreședintele organizației, Galen Carey.

Citește și:  Vietile londonezilor sunt atinse de versete biblice afisate pe autobuze

Reprezentanți ai unor organizații de apărare a familiei au luat și ei poziție contra reglementării. „Deși se știe că anumite medicamente și dispozitive aprobate de Administrația americană pentru Hrană și Medicamente pot acționa după producerea fecundării și pot distruge pruncul proaspăt conceput, mandatul administrației Obama forțează totuși angajatorii să acopere costurile pentru aceste medicamente și dispozitive chiar dacă angajatorii se opun moral utilizării lor,” a declarat Tom McClusky din partea organizației Family Research Council Action.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a dat asigurări miercuri că Barack Obama este „foarte sensibil la aceste probleme” şi „doreşte să găsească o cale de conciliere”.

Printre republicanii care se opun adoptării legii se numără și Mitt Romney. Acesta a declarat că se simte „tulburat, văzându-l pe președinte cum atacă drepturile cetățenilor.” „Ironic”, spun reprezentanții Casei Albe, întrucât Romney și-a dat acordul pentru o lege în exact aceiași termeni ca cea propusă de Obama, în timp ce era guvernator de Massachussets.
Surse: MediafaxHuffington PostPoliticoChristian Post via .semneletimpului.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 83 = 84

Close