Tuesday , 17 May 2022

Secrete ale Bibliei, ascunse în textul unui manuscris

Asculta informatia

Oamenii de ştiinţă au descoperit în manuscrisul Codex Zacynthius, care conține cele patru Evanghelii, un text ascuns, care se pare că ar dezvălui modul în care a fost scris Noul Testament în forma sa actuală.


Textul în discuţie a fost scris pe paginile manuscrisului în secolul al VI-lea sau al VII-lea şi a fost parţial şters şi rescris în secolul al XIII-lea. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, unde se află în prezent codexul, încearcă, prin intermediul unor tehnici avansate, să descifreze textul ascuns, relatează dailymail.co.uk.

Codexul Zacynthius a fost proprietatea British and Foreign Bible Society timp de 200 de ani, până ce aceasta a decis să-l vândă pentru a strânge fonduri. Biblioteca Universităţii Cambridge, care a găzduit manuscrisul din anul 1984, a cumpărat cartea cu suma de 1,1 milioane de lire sterline şi a asigurat fonduri suficiente pentru studierea documentului. Primele încercări de descifrare a textului ascuns au avut loc în jurul anului 1861, dar se pare că acestea conţin greşeli pe care oamenii de ştiinţă speră să le corecteze prin tehnicile moderne.

„Descoperirea şi identificarea textului original reprezintă o fascinantă poveste specifică unui detectiv. Prin asigurarea manuscrisului, sperăm ca tehnicile de imagistică spectrală să permită oamenilor de ştiinţă să recupereze pe deplin textul ascuns”, declara Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, potrivit ziare.com.

Codexul Zacynthius conţine 176 de foi de pergament din piele de animal prelucrată, pe care iniţial a fost scris pasajul Luca 1:1 – 11:33. În secolul al XIII-lea, aceste capitole au fost parţial şterse şi scrise, în schimb, pasaje din cele patru Evanghelii. Rescrierea manuscriselor era un lucru obişnuit la vremea respectivă, deoarece redactarea pe acest tip de suprafaţe era foarte preţioasă, cărţile erau puţine, iar majoritatea oamenilor nu ştiau să citească.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *