Singura sinagogă de la Auschwitz e pe punctul să se prăbuşească

Asculta informatia

Sinagoga Chevra Lomdei Mishnayot, aflată lângă fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz şi singura din zonă care nu a fost distrusă de nazişti riscă să se prăbuşească, informează NBC News.

singura_sinagog_de_la_auschwitz_e_pe_punctul_s_se_prbueasc (Foto: nbcnews.com)Vechimea de un secol şi istoria zbuciumată, care a făcut ca sinagoga să îndeplinească o serie de alte roluri care nu aibă nimic de-a face cu scopul pentru care a fost construită, şi-au lăsat amprenta asupra clădirii sinagogii. Construită în 1913, sinagoga a fost folosită de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca depozit de armament pentru ca mai târziu, în anii 70, sinagoga să fie naţionalizată de guvernul comunist şi transformată în depozit de mochetă.

Abia în 1998, sinagoga a fost returnată comunităţii evreieşti, iar în anul 2000 a fost rededicată, pentru a fi folosită din nou în scopuri religioase. Astăzi, sinagoga este folosită ca lăcaş de cult, dar şi ca centru educaţional şi sit istoric şi atrage aproximativ 25.000 de vizitatori pe an.

Acum, credincioşii se străduiesc să strângă suma de 300.000 de dolari pentru renovarea sinagogii, înainte ca aceasta să se prăbuşească din cauza fisurilor foarte mari la structura de rezistenţă.

semneletimpului.ro

Despre

Fara comentarii

  1. Mult au avut de suferit evreii de-a lungul istoriei, dar Dumnezeu nu i-a abandonat.
    Satana inca se lupta impotriva lor, dar nu va birui!
    Totusi e cumplit sa te gandesti la ce e capabil omul sa faca (holocaustul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *