Sinuciderea „cu demnitate” dărâmă barieră după barieră

Asculta informatia

Canadienii din Quebec care suferă de boli terminale au primit dreptul de a le solicita medicilor să îi asiste în „a muri cu demnitate”. Legea 52 a fost votată joi, cu 94 de voturi pentru și 22 împotrivă.

„Protejarea celor vulnerabili se reflectă în fiecare aspect al legii”, a declarat Véronique Hivon, cea care a propus legea pe când era ministru al Serviciilor Sociale.

Condițiile ce trebuie îndeplinite sunt ca persoana în cauză să sufere de o boală incurabilă, ce provoacă suferință fizică sau psihică de netolerat, iar pacientul să fie în deplină capacitate a funcțiilor mintale când face cererea. Un comitet pentru evaluarea acestor cereri a fost deja înființat.

Conform Codului Penal din Canada, secțiunea 241 (b), era ilegal „să instigi și să ajuți” la un act de sinucidere, pedeapsa pentru complici fiind de până la 14 ani de închisoare. Însă în 2012, Curtea Supremă a anulat secțiunea 241 (b), lăsând legea cu privire la eutanasie și suicid asistat în suspensie, până în momentul de față.

Când a fost propusă Legea 52, sute de medici canadieni au format o alianță de răspuns, prin intermediul căreia și-au exprimat dezacordul, numind administrarea injecției letale la cerere „nu o formă de îngrijire, ci, mai degrabă, încheierea oricărei îngrijiri.”

Guvernatorul Quebecului, Philippe Couillard, care a fost medic neurochirug înainte de a intra în politică, s-a opus legalizării, argumentând că în cariera sa medicală nu a auzit nicio persoană bolnavă terminal să își dorească să moară, ci doar să nu mai sufere.

Discuțiile din guvern nu reflectă nici opinia publică din Canada. Un sondaj pe aproape 500 de rezidenți canadieni, efectuat de Abingdon Research, a relevat că 47% dintre canadieni consideră că legea mai necesită studiu înainte de promulgare. Nu mai puțin de 14% au spus că nu sunt deloc de acord cu acest act. Doar 35% s-au declarat în favoarea legalizării eutanasiei.

Aceasta este cea mai recentă decizie legală luată cu privire la această problemă, după ce belgienii au extins legalizarea eutanasiei și în rândul copiilor, bolnavi terminal.

Sursa: semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply