Quantcast
SIRIA, Crestini obligaţi de extremiştii islamişti să plătească taxă de protecţie – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

SIRIA, Crestini obligaţi de extremiştii islamişti să plătească taxă de protecţie

Creştinii din Siria, obligaţi de extremiştii islamişti să plătească taxă de protecţie

O grupare militantă islamistă le cere creştinilor din nord-estul Siriei să plătească o taxă de protecţie pentru a fi consideraţi o minoritate tolerată.

Statul Islamic al Irakului şi al al-Sham (ISIS)  încearcă să construiască un califat în zonele pe care le controlează, potrivit The Telegraph. Grupul a publicat condiţiile pe Internet.

„Creştinii sunt obligaţi să plătească taxa Jizya pentru fiecare bărbat adult, în valoare de patru dinari de aur pentru cei înstăriţi, jumătate din acea sumă pentru cetăţenii cu venit mediu şi jumătate din asta pentru cei săraci. Ei nu trebuie să îşi ascundă statutul şi pot plăti taxa în două rate pe parcursul unu an“, scriu islamiştii în decretul lor. Patru dinari înseamnă aproape 15 grame de aur, adică aproximativ 730 de dolari.

În schimbul acestei taxe, creştinii nu vor fi răniţi şi li se va permite să se închine în privat, să îşi păstreze lăcaşele de cult şi cimitirele. De asemenea, ei vor avea voie, în continuare, să mănânce carne de porc şi să bea alcool, dar nu în public. şi nu vor avea voie să vândă aceste bunuri musulmanilor.

Creştinii nu vor avea voie să mai construiască biserici sau să le renoveze pe cele existente şi nici nu vor avea voie să afişeze crucea.

ISIS a luat naştere de la gruparea al-Qaeda, în Irak, şi a devenit cea mai temută miliţie din Siria. După ce conducerea al-Qaeda a fost preluată de Ayman al-Zawahiri, ISIS a încetat să mai fie recunoscută şi cei care fac acum parte din grupare sunt în război cu restul rebelilor, inclusiv cei din Jabhat al-Nusra – reprezentanţi oficiali ai al-Qaeda în Siria.

Gruparea militantă controlează aproape întreaga provincie Raqqa şi încearcă să pună bazele unui stat islamic. În decret, creştinilor li se spune „dhimmis“, care înseamnă minorităţi protejate. Termenul a luat naştere în secolul al XVII-lea, când lumea musulmană era condusă de un singur lider religios, califul.

Majoritatea populaţiei din Raqqa este musulmană, dar exista o comunitate  religioasă care s-a împrăşiat după începerea violenţelor.

Când The Telegraph a vizitat oraşul după ce forţele al-Qaeda au preluat controlul, două magazine care vindeau băuturi alcoolice fuseseră vandalizate, la fel şi singurul restaurant din oraş. Crucile de pe cele două biserici au fost scoase şi se spunea că mai există o singură familie în oraş, dar aceasta ar fi stat ascunsă.

ISIS a impus un control drastic al populaţiei. Femeile trebuie să poartă văl şi s-a instaurat separarea totală a sexelor, chiar şi la cozile pentru pâine.

Aproximativ unul din zece locuitori ai Siriei (ţară cu o populaţie totală de 22 de milioane) era creştin, dar războiul civil a obligat aproximativ 500.000 să părăsească locuinţele. Se crede că aproximativ 1.200 de creştini au fost ucişi.

Minoritatea religioasă a beneficiat de protecţia preşedintelui Assad şi acum a devenit o ţintă indirectă a suniţilor.

Despre

Leave a Reply