Quantcast
SPANIA: Peste 500 de cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor, înregistrate după 2020 de Biserica Catolică – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

SPANIA: Peste 500 de cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor, înregistrate după 2020 de Biserica Catolică

Biserica Catolică din Spania a anunţat vineri că a identificat după 2020 peste 500 de cazuri de abuzuri sexuale împotriva minorilor comise în cadrul său şi a dat asigurări că doreşte ca „adevărul” să iasă la iveală, a doua zi după ce parlamentul a dat undă verde creării unei comisii de anchetă asupra pedocriminalităţii în Biserica Catolică spaniolă, relatează AFP, potrivit agerpres

Birourile deschise în 2020 de dioceze sau congregaţii pentru înregistrarea cazurilor de violenţe sexuale asupra minorilor „ne-au permis să cunoaştem îndeaproape drama a 506 persoane cărora dorim să le oferim în viitor recunoaştere şi despăgubiri”, a declarat episcopul Luis Argüello, secretar general al Conferinţei Episcopale Spaniole (CEE), într-o conferinţă de presă.

„Marea majoritate acestor cazuri, 300 (…) se referă la evenimente care au avut loc în urmă cu mai bine de 30 de ani”, în timp ce alte 103 cazuri au legătură cu „persoane decedate”, a afirmat el, promiţând că va face lumină asupra acestor cazuri.

Multă vreme puternic criticată pentru opacitatea sa de către asociaţiile victimelor, Biserica a recunoscut pentru prima dată în aprilie 2021 un total de 220 de cazuri de abuzuri sexuale înregistrate în 20 de ani de către Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, o instituţie a Vaticanului.

Incluzând alte 14 cazuri identificate până la sfârşitul anului 2021, această cifră a urcat la 234, a mai spus episcopul Argüello, care a explicat că aceste cazuri au vizat doar preoţi, în timp ce cifra totală de 506 anunţată vineri include şi membri ai congregaţiilor religioase.

În lipsa unor date oficiale, cotidianul El Pais a lansat propria anchetă în 2018, contabilizând 1.246 de victime începând din anii 1930.

În această ţară cu o puternică tradiţie catolică, Biserica a jucat un rol central în educaţie sub dictatura lui Francisco Franco (1936-1975).

În prezent, peste 1,5 milioane de copii studiază în aproximativ 2.500 de şcoli catolice, conform cifrelor din 2020 ale Conferinţei Episcopale Spaniole (CEE).

Despre Info Crestin News

Leave a Reply