Stare de urgenţă în Nigeria, din cauza grupului jihadist Boko Haram – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
PersecutiiStiri externe

Stare de urgenţă în Nigeria, din cauza grupului jihadist Boko Haram

Asculta informatia

Preşedintele Nigerian, Goodluck Jonathan, a declarat stare de urgenţă în ţară, după ce grupul islamist Boko Haran a lansat o serie de atacuri sângeroase în trei regiuni ale ţării, cu scopul islamizării totale.

tare_de_urgenta (Foto: news.naij.com)Jonathan a declarat că va trimite mai multe trupe în cele trei regiuni din nord-estul ţării, Borno, Adamawa şi Yobe, şi că va lua „toate măsurile care se impun pentru a stopa acţiunile teroriştilor şi insurgenţilor islamişti. În prezent, se crede că gruparea şi-a instalat fortăreţe în cele trei regiuni, situaţie care pune în dificultate forţele guvernamentale.

„Situaţia cu care ne confruntăm nu este doar militantism sau criminalitate, ci o revoltă condusă de grupuri teroriste care ameninţă unitatea naţională şi integritatea teritorială. Acţiunile acestea nu sunt decât o ameninţare de război”, a declarat Johnson.

Însă, aceasta nu este prima ocazie în care preşedintele a declarat stare de urgenţă. O situaţie similară din 2011 nu a reuşit să fie oprită, iar vărsarea de sânge a continuat, în pofida intervenţiei militare.

Se pare că miza grupării teroriste, al cărei nume înseamnă „educaţia occidentală este interzisă”, este islamizarea regiunilor din nordul ţării şi, în consecinţă, implementarea legii sharia. În acest scop, Boko Haram urmăreşte să răstoarne guvernul şi să obţină controlul ţării, în care numărul musulmanilor şi al creştinilor este aproape egal.

Din 2009, de când gruparea a început să fie tot mai violentă, 3.600 de persoane au decedat şi zeci de biserici creştine au fost distruse. Ceea ce s-a schimbat însă în ultimii ani este nivelul de complexitate al atacurilor din ultima perioadă, ceea ce a dat naştere convingerilor că musulmanii sunt ajutaţi de reţeaua teroristă al Qaeda.

Totodată, situaţia vine pe fondul unor discuţii în guvernul Nigerian, care urmăreşte amnistia pentru membrii organizaţiei. Subiectul este unul delicat şi privit foarte critic de protestanţii şi catolicii din ţară. Aceştia argumentează că amnistia nu poate fi acordată plenar întregului grup ci, în cel mai bun caz, membrilor care îşi exprimă părerea de rău cu privire la ceea ce au făcut.

Însă până atunci mai este drum lung, pentru că membrii Boko Haram nu doar că nu regretă ceea ce fac, ci caută mijloace pentru ca demersul lor de islamizare să fie cât mai eficient. Iar declaraţia de ieri a preşedintelui nu face decât să demonstreze încă o dată că ameninţarea insurgenţilor musulmani este în creştere, explică corespondentul BBC în Lagos, Will Ross.

semneletimpului.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − 65 =

Close