Stiri externeStiri interne
Statul român aduce întruna, pe ascuns, imigranți economici din Africa și Asia, lucru interzis de Constituția României
Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în prezent în Malta, anunță oficiali citați de publicația germană Die Welt, citată de Mediafax.
Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranți extracomunitari. Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranți în mai multe țări europene. Este vorba de cei 49 de imigranți aflați la bordul celor două nave și de alți 249, aflați deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph
Alți 176 de extracomunitari vor fi preluați de Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, informează Die Welt, precizând că autoritățile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.
România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre UE, de a prelua 5 din cei 49 de migranți aflați în două vase, care au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns la o solicitare ActiveNews.
“Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Președinție a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situația umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranți”, se arată în răspunsul MAE.
Astfel, România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti.
MAE precizează că Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.
„De altfel, în contextul discuțiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susținut constant importanța acțiunii comune în baza principiilor solidarității și responsabilității și asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susțină această abordare și din perspectiva de Președinție în exercițiu a Consiliului UE.În același timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării demăsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranții se angajează. Din această perspectivă, Președinția României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine și de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migrației ilegale și de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în fața acestui fenomen”, subliniază MAE.
Potrivit MAE, în ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.
Citeste mai departe aici