Quantcast
Statutul Asociatiei Baptiste din SUA a fost modificat in favoarea lui Brânzei! – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Statutul Asociatiei Baptiste din SUA a fost modificat in favoarea lui Brânzei!

În Deutronom 1:17 Cuvântul lui Dumnezeu spune: “Să nu căutaţi la faţa oamenilor în judecăţile voastre; să ascultaţi pe cel mic ca şi pe cel mare; să nu vă temeţi de nimeni, căci Dumnezeu e Cel care face dreptate.”
Deţin două exemplare din statutul Asociaţiei Bisericilor Baptiste din America de Nord. Primul datează din 1978 iar al doilea este din anul 2000. În ambele versiuni, printre multele abateri care sunt incompatibe cu slujba de păstor, există un articol care menţiona şi “Condamnarea penală de către o instituţie judecătorească”. Nu mică mi-a fost mirarea când am observat că această prevedere lipseşte din statutul actual:

http://baptisti.org/despre-noi/statut-de-organizare/

Consider că, conducerea Asociatiei Bisericilor Baptiste Romane din SUA şi Canada ar trebui să de-a o explicaţie, să stie şi omul de rând: când, în ce context, cine şi de ce a scos acea prevedere din statut? În condiţiile tulburărilor actuale, stârnite de publicarea dosarului penal al pastorului Daniel Brânzai din Anaheim, California, ar fi necesar ca, cei din conducerea Asociaţiei Baptiste să de-a o explicaţie în legatură cu înlăturarea acelei condiţii indispensabile unui slujitor al Domnului: să nu aibă condamnări penale.

În epistola către Timotei, Pavel vorbeşte despre calităţile pe care trebuie să le aibă un slujitor al lui Dumnezeu. „Dacă este cineva fără prihană”(1:6-8 ).

Vă redau aici o porţiune dintr-un studiu publicat pe Dâmbovita Evanghelică:

Anenkletos (fără prihană) este format din prefixul negativ a si din verbul enkaleo (a chema la o datorie) si poarta ideea de a fi fara prihană. În Dictionarul expozitiv al cuvintelor Noului Testament, W. E. Vine, observă că acest termen „nu presupune doar achitare, ci si absentă oricarei învinuiri sau acuzaţii împotriva vreunei persoane”. Pavel nu vorbeşte despre perfecţiunea fără de păcat, dar declară că liderii Bisericii lui Hristos nu trebuie să aibă vreun cusur păcătos in vieţile lor. Nu trebuie să fie nimic in viaţa lor care să-i descalifice ca modele de caracter moral şi spiritual. Ei trebuie doar să înveţe şi să predice drept, dar deasemenea trebuie să trăiască drept. Pavel il insărcinează pe Timotei „că în vorbire, în purtare, în dragoste, în credintă, în curăţie” el trebuia să se dea pe sine însuşi „pildă pentru credincioşi (1 Timotei 4:12).

Aceasta este ceea ce spune Biblia. Când te loveşti însă de organizatia numită Asociatia Baptistă Română din SUA şi Canada, lucrurile iau cu totul altă intorsătură (în opinia multora daca ai vechime, esti cunoscut şi ai blog prin care arunci praf în ochii oamenilor, nu mai contează caracterul. Si acesti lideri îşi permit sa facă abuzuri, ştiind această percepţie a maselor).

Despre

5 Comentarii

 1. Fr. Mihet, de acord cu D-v, este nevoie de o reforma. Cine o va face? Eu cred ca noi fratii de rând sa incepem rugaciunea pentru “reforma” si sa nu ne oprim pâna când Domnul cu mila lui o sa permita acest lucru.
  George Mioc

 2. Ne-am oprit pe timpul lui Ceausescu asa am ramas, opriti. Atunci nu exista perceptia ca cineva sa evalueze activitatea / conduit pastorului. Astfel ca, stiind aceasta situatie, s-au strecurat printer noi tot felul de parveniti, care prinzand radacini in functiilor lor, si-au facut foarte multe relatii, prietenii, tovarasii. In felul acesta, pe enoriasul de rand, care vede atitudinea apparent prieteneasca a unui lider corrupt, nu-l intereseaza ce abuzuri face el in alta parte. Nu conteaza cate femei agreseaza sau la cate femei le invineteste umerii. Important e ca nu e vorba de sotia mea, da? In cazul Branzai, in primul rand e vorba de fapta sa si in al doilea rand la reactia pe care-a avut-o dupa ce-a fost dovedit vinovat.
  Cineva sugera aici un sondaj de opinie care sa contina urmatoarele intrebari:

  1) Vi se pare normal ca un preot / pastor sa o stranga pe o enoriasa de umar pana invineteste? Sunt astfel de actiuni familiare in biserica din care proveniti?

  2) Ce masuri credeti ca ar trebui luate in astlfel de situatii?

  3) Considerati ca un preot/ pastor, care a comis o astfel de fapta (a strans o femeie de umar pana a invinetit, femeia avand certificat medical) iar pastorul in loc sa recunoasca ca a gresit a dat vina pe femeie si-a exclus-o, mai poate sa profeseze meseria de preot/ pastor? Va rugam sa va argumentati raspunsul.

  4) Cine NU este credincios in lucrurile mici, poate fi in cele mari? Cine nu isi recunoaste o fapta mica (cum numesc multi vatamarea produsa de Branzai) isi va recunoaste pacatele mai mari? Cine este in stare sa minta si sa recurga la acte extreme (excluderi) ca sa-si acopere o fapta mica, oare va proceda diferit cand va trebui sa recunoasca o fapta mai grava?

  5) Daca nici atunci cand exista dovezi, raport de politie si dosar la tribunal, acesti pastori nu-si recunosc vina, oare cum ar putea un enorias de rand sa argumenteze ca are dreptate atunci cand are de-a face cu acesti oameni?

 3. (Alin Cristea). Asadar, cei de la Asociatie stiind ca pastorul Branzei are astfel de antecente si nu iau masuri impotriva lui, sunt mult mai vinovati daca acesta recidiveaza, decat daca nu ar fi avut acest precedent.
  Daca Daniel Branzai mai face altfel de gafe impardonabile, nu mai e vina lui ci e vina tuturor pastorilor care I-au acreditat comportamentul, prin a-l considera in continuare slujitor destoinic pentru slujire (vedeti exemplul celor cae-l cheama sa predice la in biserica desi stiu ce comportament/ caracter are acest personaj).

 4. Referinta de mai sus era la afirmatia lui Alin Cristea privind textul care spune ca “daca stapanul unui bou, care omoara un om, stia ca boul avea obicei sa impunga, era mai vinovat decat daca nu stia”. Cei de la Asociatie stiau de comportamentul sau si de antecedentele sale, asa ca orice alte victime mai face Daniel Branzai, vinovati sunt toti pastorii din Asociatie care n-au luat masuri impotriva acestui om, care ar fi trebuit sa stea o vreme deoparte pt pocainta. “Sa stea deoparte” ar insemna si abstinenta de la blog. Nu ca si Marius Cruceru, care cica s-a pus de buna voie pe sine deoparte, dupa falimentul din familie, dar continua sa se de-a in stamba pe blog si sa predice nestimgherit peste tot. Aia nu e retragere, asa cum ne invata Scriptura.

 5. Stimate domnule pastor, Eusebiu Rusu,

  Am citit scrisoarea publicata de dvs in care incercati sa-i luati apararea lui Daniel Branzai. Printre altele, afirmati in scrisoare ca “s-ar fi dorit demiterea lui din slujba de pastor”.
  Stimate domn, nu trebuie sa-l demiteti dar atunci defilati cu el asa cum este, daca acestea va sunt standardele si nu incercati sa bagati pumnul in gura celor ce exprima adevarul despre acest caz. Am citit recent o scrisoare redactata de catre Daniel Branzai in care acesta era extrem de nemultumit de decizia pe care a luat-o Curtea de Justitie. Pai atunci, cu ce tupeu mai veniti dvs sa spuneti ca “Branzai a luat vina asupra lui”, cand de fapt el a fost gasit vinovat. Ce inseamna din punctual dvs de vedere “a lua vina asupra ta”? Ce intelegei dvs cand cititi in Biblie si se spune ca “Isus a luat vina noastra asupra Sa”?

  Dupa cum stiti, si chiar evocati in scrisoare, dupa process, femeia respectiva a fost exclusa din biserica. Domnilor, ce faceti dvs este strigator la Cer. Aveti un tupeu inimaginabil. Vreti sa defilati cu Branzai, cu tot comportamentul sau cu tot, dar aveti pretentia ca noi, toata suflarea crestina, sa muzamalizam cazul “ca sa nu ne facem de ras”. Pai de cand si pana cand “a face de ras Asociatia sau Cultul inseamna a da cartile pe fata si nu a mentine in functii lideri religiosi cu character indoielnic? Ei bine, dvs spuneti ca pastorul Branzai nu are un character indoilenic. Altii sunt de alta parere. Ce ati vrea acum, sa nu mai dezbatem cazul ci sa va dam dreptate dvs, pt ca Branzai v-a pus presedinte si acum va simtiti obligat sa va impuneti? Puteti pacali pe multi dar nu pe toata lumea:

  http://www.bzi.ro/confratii-pastorului-bataus-incearca-prostirea-enoriasilor-458765

  E o rusine pt Asociatia din care faceti parte sa trateze problemele in maniera in care faceti dvs. Daca continuati tot asa, tot mai multi crestini se vor retrage din bisericile Asociatiei si vor merge la biserici americane. De ce ar sta cineva sa lupte impotriva unor oameni care tin de 100 de ori mai mult la imaginea lor decat la caracter?

Leave a Reply