Quantcast
Studiu: Rugăciunea temperează mânia şi scade agresivitatea – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Studiu: Rugăciunea temperează mânia şi scade agresivitatea

Rugăciunea îi ajută pe oameni să îşi tempereze mânia şi să fie mai puţin agresivi. Cei care spun o rugăciune după ce au fost insultaţi au o capacitate mai mare de a depăşi calmi situaţia, comparativ cu aceia care nu se roagă în astfel de situaţii.

rugaciune

Concluziile aparţin unei echipe formată din 2 cercetători americani şi un cercetător olandez, care a realizat un studiu pe care l-a publicat în ediţia online a publicaţiei Personality and Social Psychology Bulletin, informează Reuters.

„Oamenii îşi îndreaptă adeseori atenţia spre rugăciune atunci când trec prin emoţii negative, inclusiv prin mânie. Am descoperit că rugăciunea îi ajută în mod real pe oameni să facă faţă sentimentelor de mânie, ajutându-i probabil să îşi schimbe perspectiva asupra evenimentelor care i-au enervat şi ajutându-i să ia lucrurile mai puţin personal”, a declarat Brad Bushman, profesor de comunicare şi psihologie la Ohio State University, unul dintre autorii studiului.

Bushman a subliniat că studiul nu demonstrează vreo intervenţie divină în cazul celor care se roagă, ci arată că rugăciunea schimbă perspectiva, iar această schimbare de perspectivă are efecte benefice.

Influenţa benefică a rugăciunii nu are o legătură evidentă cu apartenenţa religioasă a celor care se roagă, nici cu frecvenţa cu care aceştia participă la serviciile religioase ale bisericilor. Studiul a arătat că efectele pozitive ale rugăciunii apar în dreptul celor care se roagă, indiferent dacă aceştia merg mai des sau mai rar la biserică.

Unul dintre experimentele realizate de echipa de cercetători a urmărit reacţiile a 53 de studenţi americani. Aceştia au scris câte un eseu pe care l-au dat spre a fi evaluat de unul dintre colegi. La final, fiecare a primit o evaluare a eseului, dar care nu era din partea unui alt coleg, ci din partea celor care au realizat studiul. În fapt, fiecare student a primit aceeaşi evaluare care se încheia cu afirmaţia: „Acesta este cel mai prost eseu pe care l-am citit vreodată.”

Participanţii la studiu au fost informaţi, în etapa a doua a studiului, despre cazul unei studente, Maureen, care avea o formă rară de cancer. După ce li s-a prezentat cazul fetei, studenţii au fost provocaţi fie să mediteze câteva minute la situaţia ei, fie să se roage pentru ea. Cercetătorii au măsurat printr-o serie de chestionare nivelul de mânie a studenţilor, în ambele cazuri: la evaluarea eseului şi, apoi, după experimentul cu Maureen. S-a constatat că nivelul mâniei şi frustrării era mai mic la studenţii care s-au rugat pentru Maureen decât la cei care doar au meditat la cazul ei.

Acesta a fost doar unul dintre experimentele cercetătorilor. Au urmat şi altele, dintre care unul a fost realizat la o universitate din Olanda, notează sciencedaily.com.

„Când oamenii se confruntă cu propria mânie, ar merita să ia în considerare vechiul sfat de a se ruga pentru duşmanii lor”, a precizat Bushman.

Studiul a fost realizat de Bushman împreună cu Ryan Bremner, de la University of Michigan, şi cu Sander Koole, de la VU University din Amsterdam. Potrivit echipei de cercetători, acestea au fost primele studii experimentale cu privire la efectele rugăciunii asupra mâniei şi agresivităţii unei persoane.

Sursa:semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

  1. Mie mi se pare normal ca Rugaciunea sa salveze omul de la manie stres si alte lucruri negative

Leave a Reply