SUA îndeamnă Israelul să evite anexarea şi să revină la negocieri cu palestinienii – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

SUA îndeamnă Israelul să evite anexarea şi să revină la negocieri cu palestinienii

Iniţiativa Israelului privind posibila anexare a unor zone din Cisiordania ar trebui să facă obiectul discuţiilor cu liderii palestinieni pe tema planului de pace prezentat de Casa Albă, anunţă Departamentul de Stat american, citat de site-ul Axios.com, via mediafax.

Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania „ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump”, a declarat sâmbătă Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Citește și: PREȘEDINTELE MADAGASCARULUI ÎNDEAMNĂ TOATE NAȚIUNILE AFRICANE SĂ PĂRĂSEASCĂ OMS-ul

Declaraţiile intervin în contextul unei serii de mesaje publice ale Administraţiei SUA în ceea ce pare a fi un efort de a semnala Israelului că Washingtonul nu susţine anexarea în acest moment.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat vineri, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un „conflict masiv”.

„Liderii care pledează pentru soluţia unui singur stat nu înţeleg ce va însemna acest lucru. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi Autoritatea Naţională Palestiniană? Ar fi mai mult haos şi extremism în regiune. Dacă Israelul într-adevăr anexează Cisiordania în iulie, acest lucru ar conduce la un conflict masiv cu Regatul Haşemit al Iordaniei. Nu vreau să lansez ameninţări şi să creez o atmosferă de dispute, dar analizăm toate opţiunile. Suntem de acord cu multe ţări din Europa şi cu reprezentanţii comunităţii internaţionale că legea forţei nu ar trebui să se aplice în Orientul Mijlociu”, a subliniat regele Abdullah.

Departamentul de Stat a subliniat că tratatul de pace israelo-iordanian este foarte important pentru SUA, astfel că este necesar ca părţile să revină la masa negocierilor. „Vom insista să se întâmple acest lucru”, a sublinat Morgan Ortagus.

Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat că noul guvern pe care îl va conduce va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump.

Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate în războiul din 1967.

Citește și: Mike Pompeo, de urgență la Tel Aviv! Israel se pregătește să anexeze Iudeea și Samara!

Toate ţările UE ar trebui să accepte o reacţie dură faţă de Israel, iar demersul poate fi blocat de aliaţi ai statului evreu precum Ungaria şi Cehia.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu specific pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că „anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona în mod corespunzător”.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 68

Close