Quantcast
Suedia: Profesoară concediată pentru că a refuzat să se refere la un copil trans cu pronume neutru – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Suedia: Profesoară concediată pentru că a refuzat să se refere la un copil trans cu pronume neutru

Profesoara concediată spune că a tratat familia cu respect, dar „apără un limbaj fără ideologie în sistemul școlar”

O profesoară suedeză a fost concediată pentru că a refuzat să se refere la un elev non-binar numit „Saga” cu un pronume neutru din punct de vedere gen într-un caz care atrage atenția pe scară largă în Suedia.

Tânărul transgender, împreună cu părinții săi, îi ceruse profesoarei timp de opt luni să se refere la el folosind „hen” -„găină”-, care este un nou pronume suedez care nu este nici masculin, nici feminin și care a fost acceptat numai în dicționarul școlar suedez în 2015.

Profesoara, la rândul ei, și-a justificat refuzul subliniind credința sa creștină, și a spus că „apără un limbaj fără ideologie în sistemul școlar”.

Discrimination Ombudsman suedez a preluat cazul și a spus că este o formă gravă de hărțuire și un caz de discriminare care trebuie combătut.

În comunicatul de presă al Aparatorului, autoritatea afirmă „că profesoara, împotriva voinței exprese a elevului, s-a abținut în mod deliberat de a folosi pronumele cu care elevul se identifică, care este o formă gravă de hărțuire și ceva pe care directorul trebuie să facă să înceteze imediat. La școală, toți elevii ar trebui să se simtă în siguranță, respectați și nu discriminați.”

Școala, care nu a acționat suficient de repede, va trebui să plătească adolescentului o despăgubire de 15.000 de euro, ceea ce este o premieră în Suedia.

Profesoara, la rândul ei, a fost concediată.

Saga a fost hărțuit și discriminat de profesoara sa, care a refuzat să folosească un pronume neutru din punct de vedere al genului, potrivit Discrimination Ombudsman în verdictul său, după cum a raportat Aftonbladet.

„Aceasta este o confirmare incredibilă. Niciun alt copil nu ar trebui să treacă prin ceea ce Saga a trebuit să treacă”, spune mama lui Saga.

În ciuda promisiunii directorului că va vorbi cu profesoara, elevul a fost numit pronume incorect pentru mai mult de un semestru”, afirmă Discrimination Ombudsman într-un comunicat de presă.

Clas Lundstedt, pressansvarig | Diskrimineringsombudsmannen

Clas Lundstedt, responsabil cu presa la Discrimination Ombudsman consideră că decizia poate afecta cazuri similare în viitor. Părinții lui Saga sunt de aceeași părere.

SURSA

Despre Info Crestin News

Leave a Reply