Video

Sun Myung Moon, autoproclamat Mesia, a murit ieri

Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii Unificării, cunoscută și sub numele de „secta Moon” a murit în noaptea de duminică spre luni. Moon, care pe lângă biserică, a reușit să formeze și un adevărat imperiu economic, avea 92 de ani.

Foto: washingtonpost.comMiliardarul sud-coreean fusese spitalizat, acum două săptămâni, din pricina unor complicații suferite în urma unei pneumonii. Vineri, Biserica Unificării anunța că Sun Myung Moon a intrat într-o „fază ireversibilă” după ce medicii informaseră că rinichii acestuia au încetat să mai funcţioneze şi că ficatul i s-a deteriorat rapid.

„Era tatăl nostru și Mesia. Trupul lui era creat special de Dumnezeu, de aceea credeam că va trăi până la 100 de ani,” a declarat jurnaliștilor Bo Hi Pak, asistentul lui Moon.

Sun Myung Moon s-a născut în 1920 în provincia Pyongan care, în prezent aparține Coreii de Nord. El susținea că, pe când avea 15 ani, Iisus i S-a arătat și i-a cerut să stabilească Împărăția lui Dumnezeu pe Pământ. Moon povestea că refuzase în două rânduri să ducă la îndeplinire acest plan. A treia oară însă, a aceeptat.

Ulterior, el a fost exclus din Biserica Prezbiteriană, de care aparținea și a fost și încarcerat de comuniști înainte să se refugieze în Coreea de Sud. Acolo a pus bazele bisericii sale, cunoscute drept Federația Familială pentru Pacea Globală și Unificare. Acest lucru se întâmpla în anul 1954, la un an după încheierea Războiului Coreean.
Moon s-a autointitulat Mesia și pretindea că are milioane de adepți în întreaga lume și mai ales în SUA. Estimări din afara bisericii spun însă că aceasta are, probabil, în jur de 100.000 de membri. Într-o vreme, adepții sectei Moon puteau fi adesea văzuți pe străzile americane vânzând alune și flori pentru a strânge bani pentru biserica lor. În 1960-1970, criticii mișcării au acuzat fervent că adepților li se „spălau creierele” și că liderul Moon își umplea buzunarele cu ajutorul naivității celor mai creduli.

Citește și:  VIDEO:"Voi naste copilul lui Iisus".Declaratia socanta a unei profesoare in fata elevilor

Imperiul economic din spatele unei secte

Moon era, într-adevăr, foarte bogat. Nu doar că deținea numeroase proprietăți luxoase în SUA, dar avea suficienți bani cât pentru a finanța ziarul Washington Timesși pentru a investi în fabrici de arme în Coreea de Sud. În plus, el intrase în legătură cu numeroși lideri politici conservatori din Statele Unite, între care și președintele Nixon.

Problema lui Moon a fost că strângea bani fără să plătească și taxe, iar metoda aceasta de sporire a venitului i-a adus, în 1982 o nouă încarcerare. Liderul și-a negat vehement vinovăția și, după 11 luni de închisoare, a fost eliberat și a început să se implice în campanii pentru promocarea libertății religioase.

Moon se exprima liber atunci când declara că „Dumnezeu trăiește în el și că el este încarnarea lui Dumnezeu”. Într-un interviu citat de BBC el declara chiar că „întreaga lume este în mâna lui și că va cuceri și supune lumea.”

După un astfel de discurs, guvernul Marii Britanii a luat decizia să îi interzică liderului religios să pătrundă în țară. Interdicția a intrat în vigoare în 1995.

În 1991, Moon l-a vizitat pe Kim Il-sung, consolidându-și astfel legătura cu fondatorul Coreii de Nord. De asemenea, la moartea lui Kim Jong-il, liderul religios a trimis o delegație care să transmită condoleanțele sale.

În anul 2000, Moon a sponsorizat o conferință ONU, care propunea formarea unei „adunări religioase sau a unui consiliu de reprezentanți ai religiilor în cadrul structurii Națiunilor Unite.” Întrunirea a fost una asupru criticată. Mai mulți lideri religioși s-au opus organizării ei, denunțând ineficiența unei astfel de întâlniri, în contextul în care un lider spiritual precum Dalai Lama nu fusese invitat, relateazăBaptist Press.

Scandaluri suprapuse

Un nou scandal care a avut în centru Biserica Unificatoare a fost cel provocat de căsătorirea preotului romano-catolic, Emmanuel Milingo, cu o femeie din Coreea de Sud, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la New York.

Citește și:  Apropierea de moarte întărește convingerile religioase

Căsătoriile în masă, unde mii de cupluri formate pe loc își uneau destinele, au fost mult timp o marcă a activității sectei lui Moon. Însă când vestea că arhiepiscopul Milingo a luat parte la o astfel de ceremonie, Vaticanul a vuit. Milingo s-a întors spășit la Roma, scrie BBC, însă toată atenția publică pe care a provocat-o istoria lui nu a făcut altceva decât publicitate sectei.

Controversele s-au ținut scai de liderul Moon. În 2003 a stârnit valuri de reacții după ce a declarat, într-una dintre predicile sale, că Holocaustul a fost răsplata evreilor pentru uciderea lui Iisus.

La moartea unui „mesia”
Întrebarea care rămâne la moartea lui Moon este: ce se întâmplă cu lumea după ce „Mesia” moare? Se pare că adepții lui Moon au fost pregătiți pentru acest eveniment și nu au fost luați prin surprindere, așa cum sugera un comentator YouTube care întreba retoric „cum rămâne cu profeția pe care Moon avea să o facă în martie 2013″. Unul dintre cei 10 urmași ai lui Moon spunea, într-un interviu pentru AP, din 2010, că „rolul nostru nu este acela de a moșteni mesianismul” lui. „Rolul nostru este mai degrabă acela de apostoli, de a crea punți de legătură pentru [ca oamenii să înțeleagă] ce fel de vieți au dus părinții [noștri].”

Biserica Unificării va oficia înmormântarea liderului pe 15 septembrie, după un doliu de 13 zile. Bărbatul va fi înmormântat în muntele Cheoseung, în apropiere de casa lui.

emneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close