Quantcast
Sute de mii de nemți părăsesc Biserica din acest motiv – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Sute de mii de nemți părăsesc Biserica din acest motiv

Puțină lume știe că atât creștinii cât și evreii din Germania plătesc o taxă obligatorie statului. Practic, între opt și nouă la sută din impozitul lunar pe salariu ajunge la Biserică sau sinagogă.

Cunoscută sub denumirea de Kirchensteue (impozitul bisericesc), taxa ajută la finanțarea instituțiilor religioase.

Aici intră bisericile catolice și protestante și sinagogile evreiești, în timp ce creștinii ortodocși, budiștii și musulmanii sunt scutiți de acest impozit, arată un reportaj Vice.com

Așadar, o persoană care are un salariu mediu lunar de mai puțin de 3.500 de euro înainte de impozitare, va ajunge să plătească mai mult de 46 de euro pentru biserica din care face parte.

Deci, pe parcursul unui an, nemții „donează” 550 euro unui serviciu pe care unii susțin că nu-l mai folosesc pentru că nu mai sunt creștini practicanți.

In 2020, bisericile catolice și protestante din Germania au strâns 12 miliarde de euro din aceste taxe, cu 800 de milioane de euro mai puțin decât în anul precedent.

Din cauza taxei sau din alte motive, mulți germani au decis în ultima perioadă să-și părăsească biserica, susține sursa citată.

Doar în 2019, peste o jumătate de milion de oameni au părăsit fie confesiunea catolică, fie cea protestantă. Iar datele unui sondaj arată că o treime dintre credincioșii care plătesc această taxă s-au gândit să renunțe la confesiunea căreia îi aparțin.

Carsten Frerk, expert în finanțele bisericii, a explicat că, teoretic, creștinii germani ar trebui să plătească taxa doar după ce au devenit oficial membri ai bisericii lor, după confirmare. Cu toate acestea, orice persoană care a fost botezată ajunge să plătească această taxă la sfârșitul lunii.

În 2012, Biserica Catolică germană a publicat un decret conform căruia cei care nu plătesc taxa pentru biserică nu mai pot primi sfintele sacramente, cu excepţia binecuvântării speciale înainte de moarte. Aceste persoane nu pot fi naşi ai unor copii catolici şi trebuie să primească permisiunea episcopului pentru a se căsători cu catolici în cadrul unei ceremonii religioase.

Nemții au și alte motive pentru care decid să părăsească biserica. În Germania, ca și în alte țări, Biserica Catolică a fost zguduită de o serie de scandaluri privind abuzurile comise asupra copiilor.

O serie de anchete jurnalistice au dezvăluit că Biserica Catolică Germană a acoperit cel puțin 3.677 de cazuri de abuzuri asupra copiilor între anii 1946. și 2014.

În ultimii trei ani, arhiepiscopia din Köln a cheltuit aproximativ 2,8 milioane de euro pe avocați și mai puțin de jumătate din această sumă pentru supraviețuitorii abuzurilor comise de înalții prelați.

Dar și alte țări din Europa cer credincioșilor să plătească o taxă de cult, Austria, Elveția, Finlanda, Suedia și Danemarca numărându-se printre ele.

În Franța, stat laic care nu recunoaște ca legală nicio Biserică, este o abordare cu totul diferită. Aici nu există nicio taxă pentru biserică.

În schimb, există o zi în care oamenii donează o anumită sumă de bani bisericii lor. „Acest lucru promovează sistemul bisericesc”, spune Frerk.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply