Quantcast
Sute de milioane de creştini persecutaţi în lume, în 2020. China este ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Sute de milioane de creştini persecutaţi în lume, în 2020. China este ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate

Peste 340 milioane de creştini din întreaga lume au fost „puternic persecutaţi” în 2020, un fenomen în continuă creştere şi care a fost exacerbat de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Portes Ouvertes, partenerul francez al organizaţiei Open Doors International, o reţea mondială de ONG-uri creştine non-profit, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Minorităţile creştine persecutate s-au confruntat cu violenţe fără precedent şi o discriminare mai mare. Pandemia de COVID-19 a amplificat tendinţele pe care le observăm de mai mulţi ani”, apreciază această organizaţie neguvernamentală protestantă, prezentând indexul său anual al persecuţiilor în 50 de ţări în care creştinii sunt cei mai vizaţi.

În total, 340 milioane de creştini – catolici, ortodocşi, protestanţi, baptişti, evanghelişti, penticostali etc – au fost „puternic persecutaţi”, faţă de 260 milioane în 2019, notează organizaţia, care monitorizează toate incidentele, de la „opresiunea zilnică discretă” până la „violenţele cele mai grave”.

Ea trage un semnal de alarmă cu privire la extinderea unui „arc roşu-portocaliu” al ţărilor unde persecuţia faţă de creştini este extremă sau foarte puternică, mergând din Africa subsahariană până în Asia de Sud, trecând prin Orientul Mijlociu, cu două forţe motrice: „naţionalismul religios”, în special în Asia, şi „extremismul islamic”, care se extinde” în Africa.

Numărul creştinilor ucişi a crescut puternic (+ 60%, trecând de la 2.983 la 4.761). „Peste 90% dintre decese provin din Africa subsahariană”, explica Patrick Victor, directorul Doors Open Franţa.

Pe de altă parte, organizaţia remarcă o scădere considerabilă a numărului de biserici luate ca ţintă (închise, atacate, avariate, incendiate …) al căror număr practic s-a înjumătăţit (4.488, faţă de 9.488 în 2019), cu toate că „multe biserici închise în 2019 nu s-au mai redeschis”.

China este de departe ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate, chiar dacă în scădere (3.088, faţă de 5.576 în 2019), înaintea Nigeriei.

Numărul creştinilor reţinuţi din motive legate de credinţa lor a scăzut, de asemenea, la 4.277, faţă de 3.711 în 2019. Aproape jumătate dintre aceştia provin din Eritreea (1.030) şi China (1.010).

Coreea de Nord, unde „credinţa în Dumnezeu este o crimă împotriva regimului şi reprezintă un motiv suficient pentru a trimite o persoană într-un lagăr de muncă forţată”, conform respectivei organizaţii, rămâne în fruntea acestui clasament anual. Urmează Afganistan, Somalia, Libia, Pakistan, Eritreea, Yemen, Iran, Nigeria, India, Irak şi Siria.

ONG înfiinţat în 1976, Portes Ouvertes, partener al organizaţiei Open Doors International, activă în 60 de ţări, „oferă sprijin spiritual, moral şi umanitar” creştinilor persecutaţi.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply