Sondaje

Ţările în care este periculos să te declari creştin

Potrivit ultimului număr al publicaţiei editate de “Open Doors”, o organizaţie protestantă din SUA de ajutoare a creştinilor, aproximativ 100 de milioane de creştini sunt persecutaţi în diferite ţări ale lumii şi zilnic 270 de persoane îşi pierd viaţa din cauza credinţei lor.

Aprecierea se referă la perioada noiembrie 2011-octombrie 2012.. Cele mai dure persecuţii au loc în Coreea de Nord, dar şi într-o serie de ţări musulmane din Asia-Arabia Saudită, Irak, Afganistan. În ultimul timp, s-au intensificat persecuţiile şi în Africa. Despre Somalia se cunoşteau date iar Sudanul de Sud şi Nigeria figurau de mult pe lista “Open Doors2, dar acum au apărut noi state africane: Mali, Tanzania, Kenya, Uganda şi Niger. Potrivit altor analize legate de libertatea religioasă, sunt trei regiuni periculoase unde persecuţia creştinilor este cea mai intensă.

Prima, acolo unde islamismul fundamentalist este ideologie de stat şi aici se includ, în afara statelor amintite la începutul articolului şi Pakistanul şi unele zone din Egipt. Cea de a doua regiune o reprezintă cea unde domină regimuri totalitare comuniste, pe locul întâi situându-se Coreea de Nord.

În această ţară, pentru o Biblie persoana care o deţine riscă să fie trimisă într-un lagăr de muncă iar numărul creştinilor nord-coreeni care se află într-o astfel de situaţie este de aproximativ 50-70.000, afirmă “Open Doors”.

În schimb, în multe ţări foste comuniste, tendinţa chiar s-a inversat. În cea de a treia categorie se include ţări în care naţionalsimul etnic este foarte puternic şi unde creştinii sunt consideraţi trădători de ţară, cum ar fi în statul Orissa din India. Situaţia creştinilor din Pakistan este de asemenea, deosebit de grea. “Primăvara arabă” a afectat situaţia creştinilor dintr-o serie de state arabe, deoarece revoluţia desfăşurată în ţări din nordul Africii a adus la putere regimuri musulmane iar extremiştii islamişti provoacă lumea împotriva minorităţii creştine acuzând-o că i-ar fi sprijinit pe dictatorii eliminaţi- Mubarak, Ghaddafi sau Ben Ali.

În Irak, războiul i-a alungat pe creştini, în ultimul deceniu refugiindu-se 800.000 de creştini . În Siria, sunt de asemenea prigoniţi, de multe ori sunt răpiţi şi se cere răscumpărare în schimbul eliberării lor. Făptaşii sunt mai ales vahabiţii care consideră că creştinii sirieni ar fi sprijinit regimul lui Bassar al Assad. Numărul creştinilor palestinieni a scăzut de asemenea dramatic. Beetlehm – în trecut oraş preponderent creştin – este la ora actuală un oraş majoritar musulman.

Simţindu-se în nesiguranţă, creştinii din teritoriile palestiniene, chiar dacă nu sunt prigoniţi la fel ca fraţii lor din alte state musulmane, au emigrat în Occident. Astfel că, locuri tradiţional creştine la care se referă şi Noul Testament, vor deveni creştine doar cu ocazia sezonului turistic sau a unor pelerinaje legate de evenimente religioase.

Noteaza: adevarul.ro

Citește și:  Homosexualitatea este păcat? Americanii au păreri împărţite

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 + = 44

Close