Quantcast
Ţi se pare că timpul trece mai repede sau mai încet? Nu e o iluzie – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Ţi se pare că timpul trece mai repede sau mai încet? Nu e o iluzie

Nu doar o dată în viaţă, ne-am dorit ca timpul să treacă mai repede sau mai greu. Prelungirea agonizantă a secundei sau, dimpotrivă, goana ei, şi-au găsit însă explicaţia, datorită unui studiu recent, efectuat de o echipă de cercetători americani.

dilatarea_sau_comprimarea_timpului_nu_e_o_iluzie (Foto: wp.wpi.edu)Studiul sugerează că percepţia trecerii timpului este decentralizată în creier, ceea ce face ca diferite circuite neuronale să aibă propriile mecanisme de apreciere a timpului. Geoffrey Ghose şi Blaine Schneider, de la Universitatea Minnesota, din Minneapolis, au investigat percepţia timpului, dresând doi macaci să îşi mişte ochii între două puncte de pe ecran, la interval de o secundă, fără să li se indice din afară momentul în care trebuiau să schimbe privirea.


După trei luni, maimuţele au învăţat să mişte privirea între cele două puncte într-un interval, în medie, de 1,003 secunde şi 0,973 secunde. Apoi, cercetătorii au folosit electrozi pentru a înregistra activitatea neurnonală în rândul a 100 de neuroni din cortexul lateral intraparietal (zona responsabilă cu mişcarea ochilor). S-a constatat că activitatea acestor neuroni s-a diminuat în intervalul dintre cele două mişcări ale privirii. Concret, atunci când macacul reacţiona după un interval mai lung decât o secundă, activitatea neuronală era mai lentă, de unde rezultă şi senzaţia că timpul s-a dilatat.

Timpul în copilărie şi la maturitate

O percepţie asemănătoare, de comprimare sau dilatare a timpului, comparând perioade diferite ale vieţii, de exemplu trecerea timpului în copilărie şi la maturitate, arată ceva mai mult chiar.

Dacă în copilărie vacanţa de vară părea să dureze o eternitate, pe măsură ce avansăm în vârstă anotimpurile şi anii par să se scurgă cu o viteză tot mai mare. Cercetătorii au descoperit că aceasta este o senzaţie universală, existând diferenţe de percepţie a timpului în funcţie de vârstă. Atunci când oamenii de ştiinţă solicită unui adolescent şi unei persoane în vârstă de 70 de ani să estimeze, fără a număra, în cât timp a trecut un minut, persoana mai tânără oferă răspunsuri mai apropiate de adevăr, pe când cea de vârsta a treia anunţă mai repede scurgerea celor 60 de secunde.

Motivul pentru care apare acest efect nu are legătură atât de mult cu vârsta, cât cu felul în care creierul procesează informaţiile. „Timpul este foarte elastic”, explică cercetătorul David Eagleman. „Acesta se «întinde» atunci când resursele creierului sunt folosite intens, însă când experienţele pe care le trăim nu ne oferă nicio surpriză şi creierul nu este solicitat, timpul se comprimă”, a adăugat specialistul.

Steve Taylor, profesor de psihologie la Universitatea din Leeds, afirmă că, pentru un copil, 6 ore petrecute la joacă sunt echivalentul unei zile de 20 de ore pentru un adult. „Copiii trăiesc totul pentru prima dată, toate experienţele lor sunt noi. Pentru ei, timpul trece mai greu ca urmare a faptului că percep în mod constant informaţii noi despre lume. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii trăiesc din ce în ce mai puţine experienţe noi, devenind mai obişnuiţi cu lumea înconjurătoare, care pare familiară. Astfel, percepem mai puţine informaţii despre lume, iar timpul nu se mai dilată”, explică Taylor.

Faptul că informaţiile noi au efect de „dilatare” a timpului atunci când sunt percepute de creier poate fi demonstrat prin testele de laborator. Un exemplu simplu este afişarea în mod repetat a unei imagini pe ecranul unui computer. Într-un experiment efectuat de David Eagleman, voluntarii au urmărit un ecran pe care era afişată la un interval fix de timp o imagine cu un pantof, ce rămânea pe ecran o perioadă identică de timp. După ce imaginea cu pantoful era afişată repetat, voluntarii vedeau o imagine nouă, cu o floare. Deşi imaginea cu pantoful (cu care creierul era deja obişnuit) şi cea cu floarea (conţinând o informaţie nouă) rămâneau la fel de mult timp pe ecran, voluntarii aveau senzaţia că imaginea conţinând floarea era afişată pentru o perioadă mai lungă.

Din acest motiv, profesorul Taylor recomandă oamenilor să facă un efort să caute cât mai mult experienţe noi cu putinţă. „Dacă trăieşti o viaţă dominată de rutină, atunci timpul va continua să se accelereze, însă dacă depui un efort pentru a călători în medii noi, pentru a te expune la situaţii şi provocări noi, chiar dacă e vorba de ceva simplu ca alegerea unei rute noi în drumul spre serviciu, acest element de noutate va încetini timpul“, explică Taylor. „Mulţi oameni încearcă să îşi prelungească viaţa menţinându-se în formă şi urmând o dietă sănătoasă, ceea ce este foarte bine, însă trebuie să conştientizăm că putem să ne prelungim viaţa prin modificarea modului în care percepem timpul, căutând mai multe experienţe noi şi petrecând mai mult timp trăind în prezent”, a concluzionat Taylor.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply