Quantcast
Tribunalului Internațional judecă Israelul pentru crime de război – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Tribunalului Internațional judecă Israelul pentru crime de război

Procurorul de la Tribunalul Internațional a demarat cercetări împotriva Israelului și a grupării Hamas, pentru presupuse crime de război. Decizia a atras critici dure din partea Israelului și laude din partea palestinienilor. În urmă cu câțiva ani, palestinienii au solicitat Tribunalului Internațional să ancheteze Israelul pentru crime de război.

Luna trecută, judecătorii au decis că ei au jurisdicție asupra teritoriului numit Cisiordania din Gaza. Fatou Bensouda, procurorul care conduce această anchetă, se concentrează asupra Războiului din Gaza din 2014. În timp ce acuză Hamas de crime, cum că a atacat civilii israelieni și și-a folosit poporul ca scut uman, Bensouda acuză Israelul că ar fi ripostat prea dur, lăsând în urmă palestinieni morți și răniți.

Premierul israelian Netanyahu a condamnat decizia procurorului. „Cred că aceasta este o decizie scandaloasă împotriva singurei democrații din Orientul Mijlociu, Israel, ai cărei soldați fac tot ce pot pentru a evita victimele în rândul civililor în timp ce luptă contra celor mai răi teroriști din lume. Acesta este pur și simplu antisemitism. Procurorul își extinde acuzațiile și cu privire la așa-numitele teritorii sub ocupație, fiind vorba de fapt de comunitățile israeliene din Iudeea, Samaria și estul Ierusalimului. Eu sunt de loc din Ierusalim, nu departe de Orașul Vechi, care a fost capitala noastră de pe vremea lui David, de acum 3 000 de ani. Ei spun că dacă noi construim o casă în Ierusalim, aceasta trece drept crimă de război! Tribunalul Internațional a fost înființat tocmai pentru a împiedica ororile comise împotriva evreilor de către naziști și de alții care au întors armele împotriva singurului stat al evreilor.”

Hamas a lăudat decizia ca pe un pas înainte în a se face dreptate. Hamas spune foarte clar că rezistența din partea grupărilor naționaliste și a palestinienilor reprezintă o rezistență legitimă și rolul său natural este să se împotrivească ocupației și să restaureze teritoriul și locurile sfinte, potrivit dreptului internațional.

Ministrul apărării Benny Gantz, care ar putea fi și el vizat de anchete, spune că dosarul ICC răsplătește terorismul și organizațiile teroriste. „Israelul este singurul caz unde Curtea investighează un stat care nu este membru, la cererea unui membru, Autoritatea Palestiniană, care nici măcar nu este stat.”

Expertul în dreptul internațional, Eugene Kontorovich, spune că, indiferent ce decizie se ia împotriva israelienilor, ICC nu deține nicio autoritate executorie. El mai spune însă că impactul va fi vizibil pe scena mondială. „Este vorba că palestinienii vor să obțină un precedent pentru legitimitatea statalității lor și pentru granițele pe care și le imaginează că le vor avea, toate acestea fără negocieri. Așadar, iată că palestinienii nu mai trebuie să facă nimic pentru a câștiga.”

Kontorovich concluzionează că Israelului nici măcar nu ar trebui să-i pese de acuzații, de vreme ce ICC nu are nicio jurisdicție asupra sa. Israelul ar trebui efectiv să ignore deciziile ICC și să o trateze ca pe o entitate politică ostilă.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply