Stiri externe

Tunisia nu doreste relaţii diplomatice cu ISRAEL

Tunisia nu este interesată în stabilirea de relaţii diplomatice cu Israelul şi poziţia sa nu va fi influenţată de niciun fel de schimbări pe plan internaţional, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe tunisian, informează Reuters, si agerpres.

Poziţia Tunisiei a infirmat speculaţiile conform cărora ea va fi următoarea ţară arabă ce îşi va normaliza relaţiile cu Israelul, cu medierea administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Cotidianul The New York Times a raportat luni că oficiali familiari cu eforturile administraţiei Trump au afirmat că Omanul şi Tunisia ar putea fi următoarele state care să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul.

„În condiţiile în care Tunisia respectă poziţiile suverane ale altor ţări, ea subliniază că poziţia sa este una principială, iar schimbările pe scena internaţională nu o vor influenţa niciodată”, adaugă ministerul marocan într-un comunicat.

Marocul şi Israelul au semnat marţi, la Rabat, o declaraţie comună prin care stabilesc oficial legături diplomatice. Semnarea declaraţiei a avut loc la mai puţin de două săptămâni după ce Marocul s-a alăturat unei liste tot mai mari de ţări arabe care au început să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul.

Israelul a semnat recent acorduri intermediate de SUA cu Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Sudan, prima recunoaştere a statului evreu de către state arabe în ultimul sfert de secol.

Citește și:  Violenţe între credincioşi musulmani şi poliţişti israelieni pe esplanada Moscheilor

Majoritatea ţărilor arabe au promis să nu recunoască niciodată Israelul până când acesta nu va încheia un acord de pace cu palestinienii. Cu toate acestea, recentele acorduri de normalizare au schimbat dinamica în regiune.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 87

Close