Quantcast
Turcia: Erdogan inaugurează o biserică la Istanbul, o premieră în 100 de ani de republică – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Turcia: Erdogan inaugurează o biserică la Istanbul, o premieră în 100 de ani de republică

Impozanta biserica Sfantul Efrem este prima construita in Turcia de la intemeierea Republicii Turce in 1923.

Aceasta este o premieră în republica seculară și predominant musulmană a Turciei, fondată în 1923: președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat duminică o biserică siriacă la Istanbul, salutând coabitarea comunităților.

„Evrei, creștini, suntem fericiți că toate comunitățile din țara noastră trăiesc împreună”, a declarat președintele turc în fața unei mulțimi de demnitari și oficiali religioși, în timp ce violența face ravagii în Israel și teritoriile palestiniene.

„Astăzi există multe probleme în întreaga lume. Turcia este o țară în care mai multe comunități au trăit în pace de secole”, a adăugat el. „Întotdeauna i-am protejat pe asupriți de asupritori, este datoria noastră”, a continuat Erdogan, subliniind că „douăzeci de biserici” au fost renovate în toată țara de când a venit la putere acum douăzeci de ani.

Sait Susin, președintele Fundației Asiriene din Istanbul, și-a exprimat entuziasmul în ajunul deschiderii către credincioși: „Este prima biserică construită de la întemeierea Republicii Turce care își va deschide porțile. Suntem foarte fericiți”, a mărturisit el.

O biserică finanțată de membrii comunității sale

Situată pe malul european al Bosforului, în districtul periferic Yesilköy, unde locuiesc majoritatea creștinilor siriaci din Turcia – ceilalți fiind stabiliți în sud-est, nu departe de granița cu Siria – Biserica Ortodoxă Saint-Ephrem a fost finanțat de această comunitate, cu 17.000 de membri.

Clădirea mare albă, situată în mijlocul unui cartier verde, este proiectată pentru a găzdui 750 de persoane. Șeful statului, care pusese deja prima piatră în timpul unei ceremonii din august 2019, a ordonat municipalității din Istanbul să găsească terenuri disponibile.

Un an mai târziu, în iulie 2020, Erdogan, un musulman evlavios și conservator a transformat Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee apoi a cerut convertirea bisericii Saint-Sauveur-in-Chora, construită tot de bizantini în secolul al V-lea – care de atunci a rămas închisă publicului.

De-a lungul secolului trecut, bisericile existente au fost restaurate, după cum a subliniat șeful statului, iar alte clădiri mici au putut să-și găzduiască credincioșii în deplină discreție. Dar a fost „fără permisiunea oficială”, a spus Susin pentru Agenția de stat Anadolu. „Este prima dată când o biserică este construită oficial. Este o sursă de mare mândrie”, a adăugat el, spunând că se așteaptă mulți vizitatori din toată țara și chiar din străinătate.

Membrii minorităților creștine turcești, care reprezintă 0,2% din populație conform estimărilor disponibile – țara, fiind laică, nu ține statistici cu privire la religii – se plâng în mod regulat că sunt tratați ca cetățeni de clasa a doua în această țară cu 82 de milioane de locuitori, în majoritate musulmană. .

Despre Info Crestin News

Leave a Reply