Turcia permite construirea unei biserici în Istanbul pentru prima dată de la înfiinţarea republicii

Asculta informatia

În mijlocul controverselor privind redeschiderea muzeului Hagia Sofia drept moschee, autorităţile turce au dat avizul pentru construirea unei noi biserici în Istanbul, o premieră de la înfiinţarea Republicii Turce, în 1923.

În fosta capitală a Imperiului Otoman există mai multe biserici ortodoxe, unele restaurate din perioada bizantină, care deservesc cei aproximativ 20.000 de creştini care locuiesc în Istanbul. Însă, de la reformele lui Attaturk, în Turcia modernă nu s-a eliberat până acum un aviz pentru ridicarea unei biserici în Istanbul. În toată ţara trăiesc aproximativ 100.000 de creştini, potrivit celor mai recente statistici.

Actuala biserică ortodoxă va fi ridicată pentru comunitatea siriană din Turcia, pe măsură ce numărul refugiaţilor din Siria creşte, creştinii fiind vizaţi de gruparea Statul Islamic.

Decizia de acum vine pe fondul criticilor puternice la care este supus guvernul turc, care, sub conducerea fostului premier şi actual preşedinte Recep Tayyip Erdogan a aplicat o serie de măsuri pentru promovarea islamului şi consolidarea puterii religiei în stat.

O măsură care până la urmă nu a mai fost pusă în aplicare viza catedrala Sfânta Sofia (Hagia/Aya Sofia), care în prezent are regim de muzeu, deşi în cele patru minarete există difuzoare de la care musulmanii din zonă primesc chemarea la rugăciune de cinci ori pe zi.

Sfânta Sofia a funcţionat mai întâi ca biserică creştină. Primul lăcaş de cult ridicat pe locul actualei catedrale a fost cel construit de Constantin cel Mare în anul 325, care a ars într-un incendiu în anul 404. Biserica a fost reconstruită  de Teodosiu al II-lea în 415, însă a fost din nou incendiată, în timpul Răscoalei Nika din 532.Edificiul şi-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Apoi, după ce turcii au cucerit Constantinole, în 1453, sultanul Mehmed al II-lea a dat ordin ca biserica să fie transformată în moschee, iar toate simbolurile creştine din interiorul acesteia au fost acoperite.

adevarul.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *