Quantcast
TURCIA şantajează Europa cu migranţii de la graniţă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

TURCIA şantajează Europa cu migranţii de la graniţă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că ţara sa îşi menţine deschise frontierele cu Europa pentru a permite trecerea migranţilor până când va obţine un răspuns ‘concret’ al Uniunii Europene la cerinţele sale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Ne menţinem măsurile aflate în prezent în vigoare la frontieră până când aşteptările Turciei (…) vor primi un răspuns concret”, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen cere Turciei să retragă migranţii de la graniţa cu Grecia

Şeful statului turc a menţionat reluarea discuţiilor privind exceptarea de la viză pentru cetăţenii care vor să meargă în UE, deschiderea de noi capitole în procesul de aderare a Ankarei la UE, aflat în prezent în punct mort, modernizarea uniunii vamale şi un ajutor financiar suplimentar.

„Nu cerşim de la nimeni. Tot ce vrem este ca promisiunile care au fost făcute ţării noastre să fie respectate”, a adăugat Erdogan.

Marţi, preşedintele turc a afirmat că speră că vor fi înregistrate progrese în legătură cu aceste chestiuni până la reuniunea Consiliului European care va avea loc la 26 martie.

De asemenea, el a afirmat că îi va primi la 17 martie la Istanbul pe cancelarul german Angela Merkel şi pe şeful statului francez Emmanuel Macron, dar preşedinţia franceză nu a confirmat organizarea unui astfel de summit.

Citeste si: Guvernul turc anunta ca va trimite 1000 de politisti din trupele speciale la granita cu Grecia

Declaraţiile preşedintelui turc vin după o vizită pe care a efectuat-o luni la Bruxelles în cadrul căreia a discutat cu înalţii oficiali europeni despre chestiunea migraţiei.

Turcia a anunţat la sfârşitul lunii februarie deschiderea frontierelor sale cu Europa, provocând afluxul a mii de migranţi la graniţa cu Grecia şi declanşând în Europa amintirea crizei migratorii din 2015.

Miercuri, preşedintele turc a atacat cu virulenţă autorităţile elene, care au folosit grenade lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i respinge pe migranţi.

„Nu există nicio diferenţă între ce făceau naziştii şi imaginile care ne vin de la frontiera greacă”, a declarat Erdogan, calificând de asemenea autorităţile elene drept ‘barbare’ şi ‘fasciste’.

UE îl acuză pe Erdogan de ‘şantaj’ în legătură cu migranţii, cerându-i să respecte angajamentele prevăzute în acordul UE-Turcia încheiat în martie 2016, care prevede ca migranţii să rămână în Turcia în special în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar.

Citeşte şi: Armata turcă îndeamnă migranţi să treacă frontiera în Grecia

Însă Ankara acuză UE că nu şi-a respectat toate promisiunile prevăzute de acest acord şi susţine că este nevoie să fie ‘actualizat’ din cauza ultimelor evoluţii din Siria, în special în provincia Idlib (nord-vest).

În această regiune de la frontiera cu Turcia, aproape un milion de persoane au fost strămutate din cauza violenţelor începând din decembrie.

Turcia, care deja găzduieşte circa 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, se teme de un nou aflux de refugiaţi. 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply