Quantcast
Ucraina îi îndeamnă pe pelerinii evrei hasidici să nu vină anul acesta în oraşul Uman, din cauza războiului – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Ucraina îi îndeamnă pe pelerinii evrei hasidici să nu vină anul acesta în oraşul Uman, din cauza războiului

Ucraina i-a îndemnat marţi pe pelerinii evrei hasidici, care vin cu zecile de mii în fiecare toamnă în oraşul Uman (centru), să nu vină şi anul acesta, din cauza invaziei ruse, informează AFP, potrivit agerpres

„Exploziile inamice ruse nu se opresc, trebuie să avem grijă de noi”, a scris ambasada Ucrainei în Israel pe pagina sa de Facebook. „Vă rugăm, evitaţi să veniţi în Uman” şi „rugaţi-vă ca pacea să se întoarcă în Ucraina şi ca pelerinajul să fie reluat”, a adăugat ambasada.

Zeci de mii de pelerini evrei hasidici din întreaga lume călătoresc în fiecare toamnă în Uman pentru a vizita mormântul lui Rabbi Nahman de Breslev (1772-1810), fondatorul unei ramuri a iudaismului ultra-ortodox, cu ocazia Noului An evreiesc, Rosh Hashana, celebrat în acest an între 25 şi 27 septembrie.

În pofida războiului, peste o mie de enoriaşi au sosit deja în acest oraş, situat relativ departe de linia frontului, dar care a fost lovit de mai multe ori de bombardamente ruse, după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie, a anunţat luni guvernatorul regional Igor Tabureţ, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

În total, autorităţile se aşteaptă să sosească până la 10.000 de pelerini în Uman, a adăugat Tabureţ. „Ei spun că în Israel este de facto un război permanent şi că sunt obişnuiţi”, a adăugat el.

Autorităţile regionale prevăd „restricţii suplimentare” în acest oraş – restricţii care s-ar adăuga interdicţiei de circulaţie în timpul nopţii în vigoare în prezent – printre care interdicţia de comerţ stradal şi cea de reuniuni publice, din cauza „riscului crescut de atentate teroriste”, a precizat Tabureţ. „Noi ştim cât de perfid este duşmanul. Orice adunare publică este potenţial vulnerabilă”, a adăugat el.

În martie, armata rusă a acuzat autorităţile ucrainene că folosesc o sinagogă din Uman în scopuri militare, stocând acolo inclusiv material militar. Comunitatea evreiască locală şi Kievul au respins în mod categoric aceste afirmaţii.

Rabbi Nahman este una dintre cele mai mari personalităţi ale hasidismului, ramură mistică a iudaismului, apărută în secolul al XVIII-lea şi care s-a dezvoltat în special în Polonia şi Ucraina. Pelerinii invocă un text al lui Rabbi Nahman, care le promite susţinătorilor săi să-i „salveze din infern” dacă vor veni la mormântul lui de Rosh Hashana.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply