Quantcast
UCRAINA: Preot penticostal ucis într-un atac cu rachetă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

UCRAINA: Preot penticostal ucis într-un atac cu rachetă

Yaroslav Pavenko s-a oferit voluntar să slujească soldaților ucraineni la 14 ani, după ce militanții i-au ucis pe doi dintre frații săi în războiul din Donbas. 

Un preot militar penticostal în vârstă de 22 de ani a fost ucis în Ucraina, după ce trupele cărora le slujea în regiunea Donețk au fost lovite de rachete rusești.

Ultimele cuvinte ale lui Yaroslav Pavenko au fost „Mă duc în rai”, potrivit coordonatorului capelanului militar ortodox ucrainean. Pavenko slujea alături de doi dintre frații săi, Volodomyr și Artur, care sunt și ei preoti. 

Artur il tinea in brate pe  Pavenko pe bancheta unei mașini în drum spre spital și se ruga cu el când a murit.

Pavenko s-a oferit  voluntar sa serveasca soldatilor la vârsta de 14 ani după ce forțele separatiste susținute de ruși, purtând măști și mânuind mitraliere, au pătruns în biserica tatălui său și au răpit patru bărbați, inclusiv doi dintre ceilalți frați ai lui Pavenko.

Militanții au preluat controlul asupra Luganskului și Donețkului în 2014 și au declarat zonele independente de Ucraina.

În timp ce luptau împotriva guvernului și încercau să supună populația vorbitoare de limbă rusă care se opune separării, rebelii care se numeau Armata Ortodoxă Rusă au inceput sa persecute bisericile protestante.

„Logica lor este: „Noi am adus Biserica Ortodoxă, a noastră are dreptate și nu sunt altele. Biserica ta este legată de America, dușmanul nostru, așa că te vom distruge’”, a declarat Peter Dudnik, pastorul Centrului Creștin al Bisericii Vestea Bună, pentru The Christian Science Monitor.

Biserica tatălui lui Pavenko poarta denumirea (Schimbarea la Față a Domnului) si își are istoria până la misionarii penticostali polonezi care s-au întors în regiune pentru a predica despre sfințire și darurile Duhului Sfânt în anii 1920 după ce au avut experiențe religioase în Statele Unite.

Potrivit serviciului de capelan, Pavenko a rămas pe prima linie a luptei pe tot parcursul războiului din Donbas și a continuat să slujească după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. A devenit parte dintr-un grup de misionari cunoscuți sub numele de „Îgerii de Est  și a fost lăudat pentru că este de încredere, sincer și abnegativ.

Pavenko purta o cască și o armătură dar un fragment de un obuz rusesc explodat i-a străpuns trupul.

„Războinicul lui Hristos și-a depus arma”, a scris Anatoliy Raichynets, adjunct al securității generale al Societății Biblice Ucrainene, „și a mers să-l întâlnească pe cel pe care l-a iubit mai presus de orice altceva și l-a slujit cu credincioșie până la ultima lui suflare”.

Lui Pavenko i-au supraviețuit tatăl său, soția sa, o fiică mică și câțiva frați care continuă să slujească soldaților ucraineni.

Ukrainsk pinsepastor drept mens han talte til soldater ved fronten

Despre Info Crestin News

Leave a Reply