Un cunoscut episcop este anchetat pentru că a acoperit actele de pedofilie!

Asculta informatia

Arhiepiscopia din Poznan (vestul Poloniei) a anunţat marţi seara printr-un comunicat acceptul Vaticanului pentru anchetarea episcopului din Kalisz (centru), Henryk Janiak (foto), suspectat că a muşamalizat acuzaţiile de pedofilie la adresa unui preot informează, agerpres.ro

Decizia Vaticanului a survenit la două săptămâni după apariţia unui nou documentar despre pedofilia în Biserica Catolică din Polonia. Imediat după difuzarea filmului „Jocul de-a v-aţi ascunselea”, primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojciech Polak, a cerut Sfântului Scaun să „înceapă proceduri” privind cazurile menţionate.

Citește și: Începe CIPAREA populației în octombrie 2020!

„În virtutea motu proprio (scrisoare apostolică – n. red.) al Sfântului Părinte Francisc (…) congregaţia episcopilor l-a însărcinat pe arhiepiscopul de Poznan să conducă o anchetă preliminară privind neglijenţele semnalate ale episcopului de Kalisz în gestionarea cazurilor de abuzuri sexuale asupra unor minori de către unii membri ai clerului”, arată comunicatul citat de AFP.

Documentarul apărut recent, al doilea realizat de jurnalistul independent Tomasz Sekielski, prezintă în detaliu povestea a doi fraţi, victime – ca şi alţii – ale agresiunilor sexuale comise de un preot care beneficia de protecţia tacită, dar evidentă a episcopului Janiak. Filmul, finanţat exclusiv din donaţii publice, reproşează procuraturii poloneze că protejează sistematic reprezentanţii Bisericii, acuzaţie respinsă imediat de instituţia judiciară vizată.

Citește și: Donald Trump criticat pentru o poză cu BIBLIA în mână

Primul documentar al lui Sekielski, intitulat „Doar să nu spui nimănui”, lansat acum un an, a fost vizionat pe YouTube de aproape 23,5 milioane de ori. La vremea respectivă, filmul a produs un şoc şi o serie de reacţii la cele mai înalte niveluri ale ierarhiei ecleziastice şi ale autorităţilor de stat. Ulterior, însă, subiectul a dispărut aproape complet din spaţiul public, observă AFP. Indemnizaţiile din partea Bisericii pentru victime sunt o raritate în Polonia, menţionează agenţia.

Filmele lui Sekielski, care pun în discuţie responsabilitatea prelaţilor catolici, nu ating şi subiectul lipsei de reacţie a Papei Ioan Paul al II-lea, venerat în continuare în ţara sa natală. Jurnalistul a anunţat deja un nou documentar privind rolul suveranului pontif născut în Polonia în muşamalizarea infracţiunilor comise de preoţi. 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *