Quantcast
Un film pretinde descoperirea piroanelor din crucea lui Iisus – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Un film pretinde descoperirea piroanelor din crucea lui Iisus

Asculta informatia

Înainte de lansarea filmului „The Nails of the Cross” apar dezbateri cu privire la o nouă descoperire arheologică. De data aceasta sunt prezentate publicului două dintre cuiele folosite la răstignirea lui Iisus Christos.

jacobovici_400Simcha Jacobovici, notat de Reuters ca un veteran în investigații, pleacă de la premisa că două dintre piroanele folosite la răstignirea lui Iisus Christos au fost descoperite într-un mormânt antic din Ierusalim. „Ceea ce aducem în fața lumii este cel mai puternic argument arheologic conform căruia au fost găsite două dintre piroanele crucii lui Iisus”, spune Jacobovici într-un interviu. „Știu cu certitudine 100% că da, acestea sunt? Nu.” Simcha Jacobovici, un evreu ortodox, nu e la prima tentativă, după ce un alt film al său a pretins că arată imagini cu adevăratul mormânt al lui Iisus. Și de data aceasta controversele au apărut înainte de lansarea filmului „The Nails of the Cross” (Piroanele Crucii).

Totul pleacă de la descoperirea în 1990 a unui mormânt despre care s-a crezut că este locul de veci al marelui preot Caiafa, cel ce a prezidat procesul religios al lui Iisus. Conform lui Jacobovici, cele două cuie au fost găsite în acest mormânt, care a fost resigilat apoi. Ulterior, cuiele au fost redescoperite într-un laborator de antropologie din Tel Aviv. Din punctul de vedere al lui Jacobovici, prezența cuielor în mormântul lui Caiafa nu poate fi decât un indiciu că acestea au aparținut crucii lui Iisus, „din moment ce Caiafa este asociat exclusiv cu răstignirea lui Iisus”.

Deși Jacobovici prezintă descoperirea și ancheta ca pe un demers istoric, derulat timp de trei ani și bazat pe argumente și dovezi, majoritatea experților contactați de Reuters sunt de altă părere. Conform acestora avem de-a face cu un nou caz în care se îmbină excesul de imaginație, credință oarbă și dorința de publicitate.

Autoritatea Israeliană pentru Antichități dezminte faptul că s-ar fi dovedit autenticitatea mormântului ca aparținând marelui preot Caiafa. În plus, susține că prezența piroanelor în morminte este ceva obișnuit. „Interpretarea prezentată în film, în ciuda faptului că pornește de la o descoperire reală, nu are nicio bază arheologică din perspectiva autenticității obiectelor și a cercetării în sine.”

De-a lungul timpului au fost prezentate publicului mai multe relicve, cuie, bucăți de lemn, obiecte, fragmente despre care s-a spus că au legătură cu răstignirea. Unele au fost demascate ca fiind falsuri, în timp ce altele au fost considerate sfinte. În dreptul niciuneia nu a putut fi stabilită cu exactitate științifică autenticitatea în sensul legăturii indisputabile cu momentul sau personajele răstignirii lui Iisus. Cu toate acestea, unele sunt foarte cunoscute și venerate, cum ar fi Giulgiul din Torino saumoaștele unor sfinți, precum Ioan Botezătorul.

Cunoscutul teolog Erasmus descria sarcastic o realitate a vremii sale, când foarte multe biserici pretindeau că se află în posesia unei bucăți din crucea lui Iisus. Conform teologului, dacă s-ar fi colectat toate aceste bucăți, s-ar fi putut construi clădiri întregi. Enciclopedia Catolică menționează faptul că numai pe teritoriul Europei sunt mai mult de 30 de cuie ale crucii sfinte care sunt venerate de credincioși noteaza semneletimpului.

Despre

Leave a Reply