Un judecător propune eliminarea a 4 din cele 10 porunci

Asculta informatia

Un judecător federal din statul Virginia a propus, în cadrul unui proces, ca primele 4 porunci, care fac referire la Dumnezeu, să fie eliminate. În prezent, o copie a celor 10 porunci este afişată în instituţiile de stat din America.

un_judecator_vrea_sa_elimine_4_din_cele_10_porunci (Foto: autism-daddy.blogspot.com)Propunerea judecătorului vine ca urmare a unui conflict între Liceul Narrows, din Virginia, şi fundaţia „Eliberarea de Religie (Freedom From Religion). În anul 2010, fundaţia a dat în judecată liceul din cauza copiei celor 10 porunci, pe motiv că prezenţa poruncilor creştine încalcă primul amendament al Constituţiei americane, care împiedică statul şi, implicit, orice instituţie de stat, să adere la o religie, oricare ar fi aceasta.

Astfel, prin eliminarea primelor 4 porunci care fac referire la Dumnezeu, documentul îşi pierde calitatea de simbol religios şi, în consecinţă, nu mai încalcă constituţia, relatează site-ul Roanoke.com.

În replică, consiliul şcolii a declarat că cele 10 porunci au fost afişate împreună cu mai multe documente istorice şi nu a constituit o promovare a unei anumite religii. Cu toate acestea, judecătorul nu a putut lua o decizie şi a sfătuit ambele părţi să consulte un mediator. Singura decizie de compromis pe care a sugerat-o judecătorul a fost înlăturarea celor 4 porunci care fac referire la Dumnezeu.

Aceasta nu este prima dată când reprezentanţii celor două organizaţii poartă discuţii privitoare la cele 10 porunci. Deşi liceul a afişat cele 10 porunci încă din 2000, fundaţia „Eliberarea de Religie” a solicitat eliminarea lor din şcoală, în 2010, lucru care s-a şi întâmplat. La începutul anului 2010, reprezentanţii şcolii au înlocuit cele 10 porunci cu Declaraţia de Independenţă. Un an mai târziu, şcoala a revenit asupra deciziei, la insistenţele locuitorilor din Virginia, dar a dat jos poruncile doar o lună mai târziu, din cauza procesului intentat de fundaţie.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply