Vaticanul a fost prins într-o schema de spălare a banilor care implică spitale și organizații de caritate

Asculta informatia

Se pare că Vaticanul a folosit o organizație de caritate respectată pentru a salva un spital bisericesc afectat de corupție într-o tranzacție care ar fi putut încălca angajamentele europene de reglementare.

Documentele scurse arată cum oficialii de la Vatican au folosit mijloace scumpe și aparent înșelătoare pentru de a devia 50 de milioane de euro de la Bambino Gesu, un spital pentru copii din Roma, către un spital de dermatologie italian falit, contrar avertizărilor de la un cardinal responsabili de transparența financiară.

Documentele văzute de Registrul Național Catolic arătau că oficialii au lucrat cu doi cardinali pentru tranzacția de la spitalul de copii, care se află sub autoritatea Vaticanului, pentru a garanta împrumutul în cauză spitalului de dermatologie, cunoscut sub numele de Istitut Dermopatico dell’Immacolata (IDI ). Doi consultanți laici care au fost implicați au primit comisioane de șase cifre în plus față de salariul pentru munca lor pe tranzacție.

 

La acea vreme, IDI se confrunta cu închiderea și avea datorii de peste 600 de milioane de euro. O fundație a fost înființată în 2015, în efortul de a salva spitalul și de a-l păstra ca parte a asistenței medicale catolice.

Împrumutului s-a opus puternic cardinalul George Pell la acea vreme, dar Papa Francisc l-a înlocuit și a lăsat Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) să avanseze. Deși Papa a anulat ulterior garanția de împrumut a spitalului atunci când și-a dat seama de greșeala sa, APSA încă nu a returnat cele 50 de milioane de euro spitalului pentru copii.

Oficialii Vaticanului au folosit APSA pentru a ascunde originile împrumutului. Au depus Bambino Gesu fondurile la APSA sub forma unui certificat de depozit emis de APSA, care a fost utilizat ca garanție pentru împrumutul IDI. Acest lucru a făcut să pară că finanțarea venea din APSA și nu din spitalul de copii respectat, care este în mare parte finanțat de stat.

O sursă a declarat registrului că mutarea a fost de fațadă, iar pe hârtie s-au văzut documente care arată transferul fondurilor către fundația catolică.

Într-o declarație, șeful APSA, episcopul Nunzio Galantino, a recunoscut că banca centrală a Vaticanului a împrumutat 50 de milioane de euro pentru achiziționarea IDI, în ciuda faptului că APSA i se interzice să facă împrumuturi pentru tranzacții comerciale prin polițe care o scuteau de supraveghere externă .

Vaticanul afectat de scandal apare pe prima pagină a ziarelor

Nu este singurul scandal de spălare de bani care a lovit recent Vaticanul. Rapoartele au apărut toamna trecută care demonstrează mișcarea banilor Vaticanului, prin intermediul de fonduri europene ilicite, împreună cu o investiție Vatican de 250 de milioane în plus în apartamente luxoase din Londra, printr-un finanțator care a câștigat profituri în timp ce investiția Vaticanului a eșuat. Presa din Italia a raportat, de asemenea, că procurorii au găsit dovezi de fraudă, spălare de bani, delapidare și abuz în serviciu printre nivelurile superioare ale conducerii Vaticanului.

Deși Papa Francisc a făcut unele mișcări inițiale puternice spre curățarea finanțelor Vaticanului, birocrații vaticani experimentați par a fi întotdeauna cu un pas înaintea grupului pe care l-a desemnat să reformeze birocrația lor datorită imensei influențe și sprijinului lor. Un puternic oficial Vatican a anulat un audit extern care fusese planificat pentru aprilie 2016; auditorul general al Vaticanului a fost forțat să iasă în anul următor după ce a presupus că a descoperit fraude financiare realizate de superiorii săi.

Un raport al autorității anticorupție din Vatican a arătat anul trecut că secretariatul de stat a folosit în jur de 725 de milioane de dolari pentru operațiuni ne trecute în registrele contabile, cea mai mare parte provenind din fondul de caritate al papei.

“Biserica” Catolică a suferit scandaluri după scandaluri din ultimii ani, iar știri de genul acesta nu vor face mare lucru pentru a-și repara reputația.

SURSA

 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *