Video: Protest religios violent în Cairo (copţi vs musulmani) – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externeVideo

Video: Protest religios violent în Cairo (copţi vs musulmani)

Asculta informatia

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise duminică în timpul unei manifestaţii a creştinilor copţi, care au protestat la Cairo faţă de incendierea unei biserici, informează AFP. Armata a fost nevoită să intervină pentru a calma violenţele izbucnite între creştinii copţi şi radicalii musulmani, pe care îi acuză ar fi demolat complet o biserică aparţinând creştinilor din provincia Aswan.

Potrivit cu datele furnizate de Departamentul de Sănătate al Egiptului, trei ofiţeri ai armatei şi-au pierdut viaţa în ciocnirile care au continuat şi duminică noapte, iar 183 de persCairo protesteoane au fost rănite.

Violenţele au izbucnit în faţa clădirii televiziunii publice din centrul Pieţei Masperi şi s-au extins rapid în Piaţa Tahrir, aceeaşi în care cu câteva luni în urmă, egiptenii au cerut demisia preşedintelui Mubarak.

Mii de oameni s-au alăturat protestatarilor, declarând că au fost atacaţi chiar chiar înainte de începerea ciocnirilor cu forţele de securitate.

Copţii au cerut demisia consiliului militar şi au exprimat în mod expres demiterea preşedintelui consiliului, Mohamed Tantawi. Creştinii, care însumează 10% din populaţia Egiptului, acuză consiliul militat că nu ia măsuri suficiente pentru stoparea atacurilor anti-creştine. Ei au solicitat demiterea guvernatorului din provincia Aswan, ca urmare a demolării bisericii din această regiune.

Situaţia creştinilor copţi din Egipt este percepută de aceştia ca fiind una extrem de gravă. Copţii acuză autorităţile că îi discriminează. Conform legii, ei au, de exemplu, nevoie de permisiunea preşedintelui pentru a construi biserici. În plus, Egiptul recunoaşte conversia de la creştinism la islam, dar nu şi invers.

Potrivit BBC, protestatarii din ambele tabere s-au atacat cu bastoane, iar televiziunile egiptene au arătat imagini cu manifestanţi aruncând cocktailuri Molotov, în timp de maşinile armatei ardeau în faţa clădirii televiziunii de stat.

Premierul Essam Charaf a lansat un apel către protestatarii din ambele tabere, prin care îi îndeamnă să nu răspundă „apelului la răzvrătire”. Premierul insistă că ceea ce se întâmplă în Egipt nu sunt ciocniri între creştini şi musulmani ci, aşa cum le numea pe pagina sa de Facebook, sunt „încercări de a provoca haos şi revoltă.”

Potrivit HotNews, tensiunile între cele două tabere au escaladat după ce preşedintele Hosni Mubarak a fost alungat de la putere.

Violenţele care au loc în Cairo vin înaintea alegerilor parlamentare programate pe 28 noiembrie, primele alegeri de la demisia fostului preşedinte Mubarak.

Galerie video


semneletimpului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close