Quantcast
Vietnam: Creştinii, persecutaţi şi obligaţi să renunţe la credinţă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Vietnam: Creştinii, persecutaţi şi obligaţi să renunţe la credinţă

Autorităţile vietnameze şi-au intensificat în ultimele luni persecuţiile împotriva minorităţii creştine. Creştinii montagnarzi au fost bătuţi, arestaţi, încarceraţi şi obligaţi să renunţe la religia creştină. S-au raportat şi cazuri de tortură.

Crestini montagnarzi

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat raportul „Montagnard Christians in Vietnam: A Case Study in Religion Repression”, în care atrage atenţia asupra încălcării dreptului la libertate religioasă în Vietnam.

Forţele de poliţie au intervenit în repetate rânduri pentru dispersarea întâlnirilor pentru rugăciune, i-au obligat pe creştinii montagnarzi să renunţe la credinţa lor şi au închis graniţele pentru ca aceştia să nu se poată refugia în Cambodgia. Peste 70 de creştini montagnarzi au fost arestaţi în 2010 şi peste 250 se află, în prezent, în închisorile din Vietnam, condamnaţi pentru vina de a fi atentat la securitatea naţională sau pentru „violarea solidarităţii naţionale”.

„Montagnarzii întâmpină o persecuţie dură în Vietnam, în special aceia care se închină în biserici independente, pentru că autorităţile nu tolerează activităţile religioase care se află în afara vederii şi controlului lor. Guvernul vietnamez a strâns în mod constant şurubul în privinţa grupărilor religioase ale montagnarzilor independenţi, susţinând că aceştia folosesc religia pentru a provoca agitaţie”, a declarat Phil Robertson, director adjunct al HRW Asia.

Unul dintre creştinii arestaţi pentru că a participat la o demonstraţie în favoarea libertăţii religioase a povestit pentru HRW că, în închisoare, a fost interogat şi torturat. „Mă interogau la orice oră, chiar şi în toiul nopţii. Poliţiştii se îmbătau, mă trezeau, mă interogau şi mă băteau. Când mă scoteau la interogatoriu, îmi puneau cătuşe. Acestea erau strânse ca nişte sârme. Au folosit electroşocuri de fiecare dată când m-au interogat. Le-au folosit pe picioarele mele, zicându-mi că am folosit picioarele astea ca să merg la demonstraţii”, a declarat una dintre victimele abuzurilor, sub protecţia anonimatului. Aceasta a rămas parţial surdă după ce a fost lovită în repetate rânduri cu pumnii peste urechi.

HRW le-a cerut autorităţilor din Vietnam să pună capăt represiunii împotriva creştinilor montagnarzi, să le permită organizaţiilor religioase independente să îşi desfăşoare serviciile religioase în libertate şi să îi elibereze pe cei care au fost încarceraţi din cauza credinţei lor.

Raportul prezentat de HRW atrage atenţia asupra numeroaselor cazuri în care autorităţile au organizat manifestări publice în care montagnarzii, atât protestanţi, cât şi catolici, au fost obligaţi să renunţe la credinţa lor. Cei care au încercat să opună rezistenţă au fost bătuţi şi arestaţi. Unii dintre aceştia au avut parte de procese publice, pentru ca populaţia să fie descurajată să se ataşeze unor grupări religioase interzise de autorităţi.

„Libertatea religioasă nu înseamnă doar libertate pentru religiile aprobate de stat. Vietnamul ar trebui să recunoască imediat grupările religioase independente şi să le permită să îşi practice credinţele lor”, a declarat Robertson.

Începând din 2001, mii de creştini montagnarzi s-au refugiat în ţările vecine din cauza persecuţiilor la care sunt supuşi.

Numele de „montagnard” provine din limba franceză şi se referă la cei care locuiesc în munţi, în zona centrală a Vietnamului. Termenul desemnează membrii triburilor Bahnar, Koho, Jarai şi Rhade.

Sursa:semneletimpului.ro/

Despre

Leave a Reply