Quantcast
Vladimir Putin i-a spus preşedintelui azer Ilham Aliev să protejeze lăcaşurile de rugăciune creştine din Nagorno Karabah – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Vladimir Putin i-a spus preşedintelui azer Ilham Aliev să protejeze lăcaşurile de rugăciune creştine din Nagorno Karabah

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus sâmbătă omologului său azer Ilham Aliev să protejeze lăcaşurile de rugăciune creştine din zonele din Nagorno Karabah care vor intra sub controlul Azerbaidjanului în cadrul acordului de încetare a ostilităţilor convenit în această săptămână, potrivit unui anunţ al Kremlinului, transmite Reuters si news.ro

Rusia a intermediat marţi un acord de încetare a luptelor, care a asigurat obţinerea unor teritorii în jurul regiunii populate de etnici armeni, unde trupele azere şi forţele etnicilor armeni s-au luptat în ultimele şase săptămâni.

Putin i-a spus preşedintelui Aliev că există biserici şi mănăstiri creştine în părţile enclavei populată de armeni care vor trece sub control azer. Nagorno Karabah este recunoscută internaţional ca fiind parte a Azerbaidjanului.

”În această privinţă, acesta (Putin) a subliniat importanţa de a asigura o activitate normală în aceste lăcaşuri”, a arătat Kremlinul.

Aliev a spus că Azerbaidjanul va proceda în acest sens”, potrivit Kremlinului.

Principala religie din Azerbaidjan este islamul.

Putin, Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian au mai discutat ”aspecte practice ale acordului de încetare a luptelor. Nu este clar dacă Putin a discutat telefonic cu Aliev, iar ulterior cu Aliev şi Paşinian, sau dacă a vorbit separat cu liderul armean.

Potrivit acordului, în regiune vor fi desfăşuraţi 2.000 de soldaţi ruşi pentru menţinerea păcii.

De la începutul anilor 1990, etnicii armeni au deţinut controlul în Nagorno Karabah şi în porţiuni subtanţiale de teritoriu azer din jurul enclavei. În prezent, armenii au pierdut cea mai mare parte a enclavei, precum şi teritoriul înconjurător.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply