Quantcast
Vot ISTORIC: Baptiştii de Sud aleg un preşedinte de culoare – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Vot ISTORIC: Baptiştii de Sud aleg un preşedinte de culoare

Pastorul Fred Luter Jr va deveni primul preşedinte afro-american al celei mai mari denominaţiuni creştine protestante din Statele Unite ale Americii.

fred_luter_primul_presedinte_de_culoare_al_baptistilor (Foto: guardian.co.uk)Votul este o premieră în istoria de 167 de ani de existenţă a Bisericii Baptiste de Sud, deoarece denominaţiunea a avut de cele mai multe ori opinii pro-sclavagism. Alegerea unui preşedinte de culoare are însă o miză importantă.

Pe fondul scăderii semnificative a numărului de membri din ultimele şase decenii, liderii bisericii au decis ca denominaţiunea să devină mai deschisă faţă de minorităţi. Cu acelaşi scop, în convenţia anuală ce are loc astăzi şi mâine în New Orleans se va discuta şi schimbarea numelui bisericii. Liderii religioşi au decis că denumirea „baptişti de sud” este un impediment în deschiderea mai mare a baptiştilor faţă de restul SUA şi au propus schimbarea denumirii în „Marea Conferinţă Baptistă”.

Albert Mohler Jr., directorul Seminarului Baptist din Kentucky a declarat că, astfel, Biserica face o tranziţie de la discriminarea rasistă şi opoziţia faţă de drepturile omului la o atitudine deschisă faţă de schimbările sociale petrecute în America ultimelor decenii.

Un sondaj de opinie realizat luna trecută în rândul a peste o mie de pastori baptişti a relevat că 86% dintre aceştia consideră că alegerea unui preşedinte de culoare va aduce beneficii denominaţiunii.

Biserica Baptiştilor de Sud a devenit o denominaţiune de sine stătătoare în anul 1845, după o separare de Biserica Baptistă. Separarea a fost cauzată de opinii diferite faţă de slavie. După Războiul Civil din Statele Unite, credincioşii de culoare s-au separat de biserică şi au format propriile biserici, în zona de sud a ţării. În timp însă, credinicioşii de culoare au devenit minoritari.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply