Vot istoric în Danemarca: Biserica Luterană obligată să oficieze căsătorii gay

Asculta informatia

Guvernul danez a adoptat ieri o lege care aprobă oficializarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în cadrul bisericilor luterane, înlocuind astfel ceremoniile de binecuvânatre pe care biserica luterană le susţine în momentul de faţă.

danemarca_obliga_biserica_luterana_sa_oficieze_casatorii_gay (Foto: huffingtonpost.com)Legea, care a trecut cu 85 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, intră în vigoare pe 15 iunie nu doar dă dreptul cuplurilor homosexuale să aibă parte de o ceremonie formală în biserică, ci obligă Biserica de stat să accepte o asemenea ceremonie, întrucât Biserica Luterană (majoritară în Danemarca) este subordonată parlamentului danez.

Manu Sareen, ministrul danez pentru Egalitate şi Afaceri eclezistice a declarat pentru agenţia Associated Press că parlamentarii au dorit să ofere tuturor cuplurilor posibilitatea de a se căsători religios, nu doar cuplurilor heterosexuale ca acum.

Legislaţia nu obligă preoţii să căsătorească cuplurile gay, aşadar aceştia pot refuza. De altfel, potrivit cotidianului britanic The Telegraph, o treime dintre preoţi refuză să oficieze căsătorii între cupluri homosexuale. Legea însă le cere episcopilor locali să găsească un înlocuitor preotului care refuză, astfel încât căsătoria religioasă să aibă loc în aceeaşi parohie.

De altfel, preoţii care refuză oficierea căsătoriilor, printre care Karsten Nissen, episcop de Viborg, avertizează că opinia diferită a clericilor asupra acestui subiect riscă să „divizeze biserica”.

În 1989, Danemarca a devenit prima ţară care a permis „înregistrarea legală a parteneriatului” sau „uniunea civilă” a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex. Din 1997, cuplurile s-au putut căsători în cadrul unor ceremonii speciale de binecuvântare citeaza semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 24