Quantcast
Ziua Internațională a Femeii: Două creștine nigeriene depun mărturie despre violența Boko Haram – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Ziua Internațională a Femeii: Două creștine nigeriene depun mărturie despre violența Boko Haram

Două victime creștine nigeriene ale violenței Boko Haram vor depune mărturie Papei Francisc și altor personalități politice cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeii.

De Ziua Internațională a Femeii  to the Church in Need (ACN) a invitat două femei creștine nigeriene victime ale violenței Boko Haram să depună mărturie în fața Papei Francisc și a altor personalități politice.

Maryamu Joseph (19 ani) și Janada Marcus (22) au fost ambele îngrijite de specialiști la centrul de traumatologie din Maiduguri, în nord-estul țării, construit cu ajutorul DEA .

Maryamu a rămas timp de 9 ani în mâinile Boko Haram. Avea doar 7 ani când militanții au răpit-o și au sechestrat-o în pădurea Sambisa.

“Nouă ani de viață în sclavie! Nouă ani de tortură! Nouă ani de agonie! Am suferit atât de mult din cauza acestor oameni fără inimă și nemilosi. Timp de nouă ani am văzut sângele nevinovat al colegilor mei creștini vărsat, ucis de oameni care nu prețuiesc viața. Au ucis fără remușcări de parcă ar fi un lucru normal de făcut. Acei irosiți nouă ani în pădurea Sambisa nu pot fi uitați asa usor.Cuvintele nu pot face dreptate la ceea prin ce  am trecut.”

„I-au pus pe creștini în cuști ca niște animale” spune ea pentru ACN, „Primul lucru pe care l-au făcut a fost să ne convertească forțat la islam. Mi-au schimbat numele în Aisha, un nume musulman și ne-au avertizat să nu ne rugăm ca si creștinii”. 

La un an după răpirea sa, groaza continuă.

„Când aveam 10 ani au vrut să mă căsătorească cu unul dintre șefii lor dar am refuzat. Pentru a mă pedepsi m-au închis un an întreg într-o cușcă. Aduceau mâncare o dată pe zi și o strecoară sub ușă .”

În 2019 i-au luat fratele și l-au ucis în fața ochilor ei.

„În fața ochilor mei l-au luat pe unul dintre frații mei și l-au ucis. I-au tăiat capul apoi mâinile si picioarele. Au transat corpul fratelui meu ca pe un pui înainte de a fi gătit. Am fost devastat. M-am gândit, „Cine va fi următorul?”.

Se simțea abandonată de Dumnezeu.

“Prin ceea ce am trecut m-a îndepărtat de Dumnezeu. Îmi este atât de greu să mă întorc la El. Îmi este greu să am încredere în el. Încerc să-mi spun că el este încă Dumnezeu, dar nu mă pot obișnui cu asta. . M-am simțit abandonat de Dumnezeu din cauza ororilor prin care  am trecut. Oamenii spun că Dumnezeu este atotputernic și este pretutindeni. De ce nu ma ajutat când am avut cea mai mare nevoie de El?”

Janada Marcus depune și ea mărturie în fața ACN. Era pe câmp cu familia ei când militanții Boko Haram i-au înconjurat.

„Când i-am văzut mi-au trecut prin minte multe gânduri: Ar trebui să fug? Dacă o voi face ce se va întâmpla cu părinții mei? Și dacă ne prind înainte de a începe chiar să fugim? Ar trebui să strig după ajutor?Am decis să rămân calm și să-l las pe Dumnezeu să facă o minune.”

“Au îndreptat  o macetă spre tatăl meu și i-au spus că ne vor elibera dacă ar face sex cu mine. Nu mi-am putut reține lacrimile! Tremuram dar nu puteam face nimic!”, spune ea.

„Tatăl meu și-a plecat capul ca să se supună morții și a răspuns: „Nu pot să dorm linistit, prefer să mor decât să comit această urâciune.” 

Auzind acestea unul dintre bărbați a scos o macetă și i-a tăiat capul tatălui meu chiar în fața noastră.Durerea pe care am simțit-o în acel moment a fost de nesuportat. Sângele tatălui meu era peste tot. Nu va puteți imagina tortura, durerea pe care am simțit-o în acel moment! L-am rugat pe Dumnezeu să ia si viața mea.”

Pe 9 noiembrie 2020 a fost atacată pentru a doua oară de Boko Haram.

“De data aceasta m-au capturat. M-au torturat sever, emoțional, fizic și mental timp de șase zile.Acele șase zile au  părut ca șase ani.”

Eliberată își găsește mama care o duce la centrul de traumatologie condus de eparhia Maiduguri.

„La început mi-a fost aproape imposibil să-mi uit trecutul dar după ce am petrecut aceste luni la centru am putut să imi revin. După procesul meu de vindecare m-am înscris la universitate. Sunt foarte fericit și voi face totul pentru a absolvi și a deveni o persoană bună în societate.”

Ea însăși este surprinsă dar susține că a reușit să-și ierte atacatorii.

„Imi este greu să uit prin tot ce am trecut în mâinile lui Boko Haram nici nu-mi vine să cred că eu sunt cea care spune asta dar i-am iertat în inima mea și mă rog pentru mântuirea sufletelor lor”.

Maryamu Joseph și Janada Marcus vor fi prezentați Papei Francisc la finalul audienței generale.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply