Quantcast
Scoția: Citirea unor pasaje din Biblie ar putea intra sub incidența legii. – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Scoția: Citirea unor pasaje din Biblie ar putea intra sub incidența legii.

”Conversațiile la cină care incită la ură vor fi pedepsite, conform unui proiect de lege din Scotia împotriva incitării la ură”, scrie The Times. Jurnaliștii și directorii teatrelor ar putea și ei ajunge în fața judecătorilor, dacă se demonstrează că au incitat în mod deliberat la ură. Este vorba despre un proiect al guvernului condus de Partidul Național Scoțian care urmărește incriminarea incitării la ură, inclusiv în spațiul privat.

Proiectul de lege este susținut de ministrul scoțian al Justiției. Cu riscul de încălca legea din Scoția, vom spune că ministrul Justiției este Yousaf Hamza, 35 de ani, fiul unui imigrant pakistanez și al unei imigrante din Kenya. Cu același risc, vom spune că 96% din populația Scoției este albă, caucaziană. Minsitrul a sugerat că legea ar trebui să se aplice și în cazul discuțiilor din familie.

Porivit proiectului de lege, scoțienii care dețin ”materiale incitatoare”, ”materiale care amenință, abuzează și insultă”, cu intenția de a oferi aceste materiale altei persoane, vor fi pedepsiți.

Împotriva cui ar trebui să se îndrepte ”ura” pentru ca legea să se aplice? Legea își propune să protejeze persoanele vârstnice, pe cele cu handicapuri, persoanele transgen, homosexualii și lesbienele.

Au protestat împotriva proiectului de lege episcopii catolici din Scoția, Societatea Umanistă din Scoția, Federația Polițiștilor din Scoția, actorul Rowan Atkinson, chiar și BBC Scoția. Criticii au remarcat imediat că, dacă proiectul devine lege, atunci autoarea J.K. Rowling, care locuiește în Edinburgh, ar putea fi pusă imediat sub acuzare pentru remarcile sale depre ideologia transgen. De altfel, de aici pleacă întreaga dezbatere – ce este LGBT, o comunitate sau o ideologie? Evoluțiile din ultimii ani arată tot mai limpede că vorbim despre o ideologie.

Dacă proiectul de lege va obține voturile Parlamentului, atunci copiii care repeta lucrurile auzite acasă riscă să-și expună părinții, devenind informatori fără voie. Până și citirea unor pasaje din Biblie ar putea intra sub incidența legii.

Și acum, cireasa de pe tort: proiectul de lege amintit mai are o prevedere – dezincriminarea blasfemiei împotriva creștinismului, o lege care nu s-a mai aplicat în Scoția de peste 150 de ani. Guvernul scoțian pare să nu aibă deloc simțul ironiei: abrogă o lege a blasfemiei pentru a o înlocui cu o altă lege a blasfemiei, însă una seculară. Asta în condițiile în care circa 55% dintre scoțieni se declară creștini, iar circa 40% se declară atei.

Faptul că guvernul uneia dintre cele mai vechi democrații din lume a propus o asemenea lege este un semnal. În urmă cu doar trei decenii, o asemenea lege era de neconceput într-o societate liberă. Între timp societatea liberă a fost înlocuită cu ”societatea deschisă”, promovată de George Soros.

”Acest proiect de lege este esența totalitarismului: încercarea de a nu lăsa nimic în afara politicii. Într-o societate autoritară, partidul conducător are monopolul puterii politice și nu se preocupă de ceea ce se întâmplă în afara domeniului politic. Însă într-o societate totalitară, sfera politicului înglobează toate aspectele vietii”, scrie Rod Dreher, pentru The Ameriocan Conservative. ”Îngrijorarea mea pleacă de la iliberalismul tinerelor generații din SUA, care sunt tot mai favorabile restricționării drepturilor și libertăților, ceea ce va duce la apariția unor asemenea proicte de lege și în SUA în anii ce vin”.

La final, cu proiectul de lege de mai sus în minte, o explicație pentru nemulțumirile constante ale Bruxellesului și Washingtonului legate de statele din Estul Europei – aici oamenii sunt mai puțini naivi. ”La 30 de ani de la căderea comunismului în Cehia, Kamila Bendova nu vrea să renunțe la vigilența cu care privește amenințările la adresa libertății. I-am spus că milioane de americani au în case ”difuzoare inteligente” care le monitorizează conversațiile. Priovirea ei mi-a transmis un mesaj clar: cum pot fi americanii atât de naivi?”, scrie Rod Dreher. ”Mi-a spus că pentru a fi liber să te exprimi trebuie să-ți creezi un spațiu inviolabil. Mi-a spus că poliția politică i-a instalat microfoane în apartament. Ideea că cineva cumpără aparate care înregistrează conversațiile și le poate trimite unui terț i s-au părut îngrozitoare. Confortul nu merită acest risc. «Informația înseamnă putere», a spus ea. «Știm din viața noastră sub un regim totalitar că, dacă știi ceva despre cineva, poți să manipulezi acea persoană. Poți să folosești informația împoriva ei. Poliția secretă știa toate lucrurile astea. Le puteau folosi împotriva ta. Orice!»”.

Sursa: Europa News.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply